Лукът е полезен за здравето на костите

0
Научни изследвания разкриват ползите от лука за костната плътност
Научни изследвания разкриват ползите от лука за костната плътност

Научни изследвания разкриват ползите от лука за костната плътност

Консумацията на лук може да се окаже ключът към поддържането на здрави и силни кости, според последните научни изследвания. Лукът, който често присъства в нашата кухня, не само придава вкус на ястията, но и носи значителни ползи за здравето на костите.

Пребиотични свойства на лука

Лукът е пребиотична храна, което означава, че съдържа вещества, които стимулират растежа на полезни бактерии в червата. Пребиотиците, като тези в лука, увеличават абсорбцията на калций в долните черва, което е от съществено значение за здравето на костите. Калцият е основен минерал, необходим за поддържането на костната плътност и здравина.

Късоверижни мастни киселини и остеокласти

Лукът допринася за здравето на костите и чрез производството на късоверижни мастни киселини (SCFA). Тези киселини помагат за регулирането на производството на остеокласти - клетки, които разрушават костното вещество. Чрез намаляване на активността на остеокластите, лукът помага за запазването на костната маса.

Кверцетин и кемпферол

Лукът съдържа и две важни съединения от растителен произход - кверцетин и кемпферол. Тези съединения стимулират остеобластите - клетките, отговорни за образуването на нова костна маса. По този начин, консумацията на лук не само помага за запазването на съществуващата костна маса, но и стимулира образуването на нова.

Консумацията на лук може да бъде лесен и ефективен начин за поддържане на здрави и силни кости. Включването на лук в ежедневната диета може да помогне за увеличаване на костната плътност и намаляване на риска от фрактури. Така че, следващия път, когато приготвяте ястие, не забравяйте да добавите малко лук - вашите кости ще ви благодарят

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари