Легендарен футболист на "Бристол Роувърс": Остават ми до 6 години живот

2
Иън Аликзандър води съдебни дела срещу Футболната асоциация на Англия заради получените мозъчните травми
Иън Аликзандър води съдебни дела срещу Футболната асоциация на Англия заради получените мозъчните травми Снимка: X / Ian Alexander

Иън Аликзандър води съдебни дела срещу Футболната асоциация на Англия заради получените мозъчните травми

Бившият футболист на "Бристол Роувърс" Иън Аликзандър разкри, че му остават между две и шест години живот, след като беше диагностициран с хронична травматична енцефалопатия – неврологично заболяване, свързано с повторни удари в главата по време на спортната му кариера.

61-годишният шотландец, който има 299 мача за "Бристол Роувърс" в периода 1986–1994 г., сподели, че не е мислил за рисковете, които крие професията му. „Това беше моята работа, нали?“, каза Аликзандър в интервю за британския вестник „Гардиън“.

По време на кариерата си той е претърпял поне четири сериозни сътресения, които се смятат за основен фактор за развитието на заболяването му. Лекарите му дават между две и шест години живот, но отбелязват, че физическото му състояние остава относително добро. „Няма да се откажа. Ще се боря до края“, допълва той.

След като се оттегля от футбола през 1998 г., Аликзандър работи като бояджия и декоратор, но се налага да се откаже от тази дейност поради проблеми с паметта. В момента е част от група от около 20 бивши играчи, които водят съдебни дела срещу Футболната асоциация на Англия заради мозъчните травми, получени по време на кариерата им.

„Просто искам повече хора да знаят за тези травми. Нямам намерение да печеля пари от това – искам да помогна на другите да се образоват и да търсят помощ“, казва Аликзандър, като разказва как при една среща с други бивши играчи, те също споделят подобни проблеми. „Едва не загинах след сблъсък с глава. Глътнах си езика, и ми казаха, че съм бил на 20-30 секунди от смъртта. А само няколко дни по-късно отново бях на терена“, добавя той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари