Ледена стихия унищожи реколтата в село Горна Арда

1
Местна жителка заяви, че градушката е била като яйце и бодлива
Местна жителка заяви, че градушката е била като яйце и бодлива Видео: bTV

Местна жителка заяви, че градушката е била като яйце и бодлива

Градушка с големина на орех унищожи изцяло реколтата на 20 домакинства в село Горна Арда. Граничното с Гърция населено място беше ударено от невиждана ледена стихия преди седмица и местните жители все още се опитват да се възстановят от тежките последици.

„Всичко е отишло по дяволите. От това нищо не става. От това няма как да порасте нищо повече“, коментира със сълзи в очите една от жителките на селото, съобщава bTV. Тя и останалите засегнати семейства са изправени пред сериозни загуби, тъй като основният източник на доходи за тях е селското стопанство.

Градушката минала през част от селото, но нанесла жестоки опустошения. „Беше много едра. За половин час мина. И беше нещо като яйце. И бодлива“, споделя Росица Русева, жителка на село Горна Арда. Тази ледена буря е не само унищожила селскостопанските култури, но е нанесла и значителни материални щети на домовете и имуществото на местните жители.

Елмира Ананиева, кмет на село Горна Арда, съобщи за разрушенията: „Имаше счупен прозорец на един от автомобилите. На много коли горе по таваните също има белези от градушката. Има частично счупени керемиди“. Тя допълни, че в момента се водят разговори с местните власти и застрахователи за оценка на щетите и възможностите за компенсация на пострадалите.

Тежката ситуация в Горна Арда предизвика силно съчувствие и съпричастност от страна на хората в региона, като много доброволци вече се организират, за да помогнат на пострадалите семейства с възстановяването и осигуряването на необходимите средства за живот.

Жителите на селото споделят, че такова бедствие не се е случвало от десетилетия и изразяват надежда, че ще получат помощ от държавата и други организации, за да се възстановят след опустошителната градушка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    С какво се занимава
    ИА "борба по градушките"? Повишиха им заплатите и въпреки това нараснаха щетите от Едрогабаритни градушки.. Никакви ракети не са употребени А парите за ракети къде отидоха?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари