Кучетата навлизат в нова ера на еволюция

0
Променящият се начин на живот влияе върху развитието на четириногите
Променящият се начин на живот влияе върху развитието на четириногите

Променящият се начин на живот влияе върху развитието на четириногите

Кучетата, нашите верни спътници от хилядолетия, навлизат в нов еволюционен етап на опитомяване, твърдят експерти в областта на кучешкото поведение. Това откритие хвърля светлина върху променящата се роля на кучетата в съвременното общество и как тя влияе върху тяхното развитие.

Експертно мнение за новата вълна на опитомяване

Брайън Хеър, професор по еволюционна антропология в Университета Дюк и директор на Центъра за познание на кучетата, заедно с Ванеса Удс, ръководител на програмата Puppy Kindergarten („Кучешка детска градина"), са водещите гласове зад тази теза. Според тях, днешните кучета преминават през трета вълна на опитомяване, предизвикана от променящите се нужди и очаквания на съвременните собственици.

От работници към другари: Променящата се роля на кучетата

Докато в миналото кучетата са били предимно работни животни, използвани за лов, охрана и пазене на добитък, днес те се превръщат все повече в емоционални спътници на човека. Тази промяна води до нови поведенчески очаквания към домашните любимци, като акцентът се поставя върху социалните умения и спокойния темперамент.

Науката зад социалното поведение на кучетата

Проучване от 2017 година, проведено от шведски изследователи, хвърля светлина върху биологичната основа на социалното поведение на кучетата. Изследването установява, че хормонът окситоцин играе ключова роля в социалната връзка между кучетата и техните стопани.

Генетични промени и социални умения

Експериментът с 60 голдън ретривъра разкрива, че генетичните вариации в окситоциновите рецептори влияят върху социалните умения на кучетата. Кучетата с определен генетичен вариант показват по-силна реакция към окситоцин и по-голяма склонност да търсят помощ от хората.

Кучетата асистенти: Модел за бъдещето

Удс и Хеър смятат, че кучетата асистенти представляват най-напредналата форма на тази нова вълна на опитомяване. Тези животни демонстрират уникална комбинация от професионални умения и социална адаптивност, което ги прави идеални за живот в съвременната градска среда.

Историческа перспектива на опитомяването

Учените проследяват историята на опитомяването на кучетата, започвайки от първата вълна преди 40 000 до 14 000 години, когато вълците започнали да се приближават към човешките селища. Втората вълна настъпила след индустриалната революция, когато започнало целенасоченото развъждане на породи с определени физически характеристики.

Бъдещето на опитомяването

Удс и Хеър призовават за активна роля на хората в тази трета вълна на опитомяване. Те предлагат фокус върху развъждането и обучението на кучета с характеристики, подобни на тези на кучетата асистенти, за да се подпомогне адаптацията им към съвременния начин на живот.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари