Кристалина Георгиева предупреждава за опасностите от конфликта в Близкия изток

0
Управляващият директор на МВФ коментира глобалните рискове
Управляващият директор на МВФ коментира глобалните рискове Снимка: Twitter / KGeorgieva

Управляващият директор на МВФ коментира глобалните рискове

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ), Кристалина Георгиева, изрази дълбока загриженост относно ескалацията на конфликта в Близкия изток, определяйки ситуацията като "огромна трагедия". В ексклузивно интервю за БНР и БНТ, дадено по повод началото на втория ѝ мандат, Георгиева анализира потенциалните последици от кризата.

Според българския финансист, непосредствените икономически ефекти от конфликта засега са ограничени предимно в рамките на региона. Това заключение идва след серия от разговори с лидери на държави, граничещи с зоната на конфликта, проведени по време на срещите на Организацията на обединените нации (ООН) в Ню Йорк.

"Това, което чувам от тях, разбира се, е голяма тревога. Разширяване на конфликта ще се отрази не само непосредствено на населението там, но ще се отрази на настроенията на хората в тези страни, опасност от радикализация е", сподели Георгиева, подчертавайки сложността на ситуацията и потенциалните ѝ дългосрочни последици.

Управляващият директор на МВФ потвърди категоричната подкрепа на институцията за Украйна, изразявайки възхищението си от издръжливостта на украинската икономика въпреки продължаващата руска агресия. Когато беше попитана за критиките към фонда относно оценката на икономическото представяне на Русия, Георгиева защити позицията на МВФ, обяснявайки, че това е част от задълженията на организацията.

"Нямаме никакво намерение да бъдем фактор за това войната да стане по-жестока. Нашата цел е да помогнем на Украйна да премине преди през един много труден период от своята история и да бъде, да се надяваме, не толкова далече в бъдещето, мирна страна, която е напът да стане член на Европейския съюз", заяви Георгиева, очертавайки приоритетите на МВФ в контекста на продължаващия конфликт.

Тя добави, че сред членовете на фонда съществуват разногласия относно необходимостта от оценка на руската икономика в условията на продължаваща война срещу Украйна. Този дебат отразява сложността на геополитическата ситуация и предизвикателствата пред международните финансови институции в поддържането на глобалната икономическа стабилност.

Пълният текст на интервюто с Кристалина Георгиева ще бъде излъчен на 5 октомври 2023 година в предаването "Събота 150" по програма "Хоризонт" на БНР. Очаква се разговорът да предостави допълнителни подробности относно визията на Георгиева за ролята на МВФ в настоящата глобална икономическа и политическа ситуация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари