Криминален журналист: Инвеститори в Северна Гърция са българи от сенчестите групировки

3
Тенденцията е от повече от 10 години, заяви Захари Белчев
Тенденцията е от повече от 10 години, заяви Захари Белчев Видео: NOVA

Тенденцията е от повече от 10 години, заяви Захари Белчев

Разследване на гръцки медии разкрива тревожни факти за влиянието на руската и българската мафия в северната част на Гърция. Според доклада престъпни групировки от двете държави заемат ключови позиции в местния туризъм, което може да се отрази негативно на хилядите българи, които традиционно избират съседката ни за своята почивка. Проблемите с мафията и техните схеми бяха подробно обсъдени в ефира на предаването „Събуди се” по NOVA, където криминалният журналист от „Телеграф” Захари Белчев разкри допълнителни детайли.

Дългогодишна тенденция на престъпно влияние

Според Захари Белчев, влиянието на българските и руските престъпни организации в Северна Гърция не е ново явление, а проблем, който се развива от повече от десетилетие. Въпреки че темата за това често е била подценявана, инцидентът със стрелбата в Ханиоти наскоро възобнови вниманието към тези опасни мрежи. Белчев подчерта, че макар хотелите и заведенията да изглеждат собственост на гръцки граждани, реалните инвеститори често са сенчести фигури, свързани с българските престъпни групировки от периода на Прехода.

Схемите на сенчестите инвеститори

Престъпните организации използват различни методи за контрол върху туристическия сектор. От фиктивни инвестиции в хотели и ресторанти до пране на пари и изнудване на местния бизнес – тези практики се разпространяват бързо и систематично. Северна Гърция, с популярните си туристически дестинации като Халкидики, става благодатна почва за криминалните схеми.

Белчев посочва, че българските групировки използват сложни схеми за прикриване на своето участие в бизнеса. Те регистрират компании на подставени лица или на местни гръцки граждани, които действат като фасада за тяхната дейност. Тази стратегия не само прикрива истинските собственици, но и затруднява разследванията на местните власти. Същевременно, руските мафиоти също засилват своето присъствие, създавайки международна мрежа за контрол над туристическия сектор.

Потенциално влияние върху българските туристи

Един от най-важните въпроси е как това престъпно проникване ще се отрази на българските туристи, които масово избират Гърция като предпочитана дестинация за лятната си почивка. Опасността не е само в повишените рискове за сигурността, но и в по-сериозни проблеми като манипулирани цени и услуги, контролирани от криминални структури.

Наличието на престъпни групировки може да доведе до спад в качеството на услугите и до непредвидени рискове за туристите. От друга страна, силното влияние на мафията върху местния бизнес би могло да отблъсне по-малките и независими инвеститори, които нямат възможност да се конкурират със сенчестите капитали. Това може да доведе до едностранчиво развитие на туризма, контролирано от няколко силни, но нелегитимни играчи.

Реакцията на властите

Въпреки увеличеното внимание върху проблема, реакцията на местните и международни власти остава нееднозначна. В Гърция вече се предприемат стъпки за засилване на контрола върху инвестициите и проверките на бизнеса, но остава въпросът дали тези мерки ще бъдат достатъчни за ограничаване на престъпното влияние. Същевременно, българските и руските органи за сигурност също ще трябва да се намесят по-активно, за да прекратят дейността на тези мафиотски структури.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари