Краве масло от въздух: Новата революция в хранителната индустрия

0
Вкусът му е също толкова добър, колкото този на истинското масло, защото химически е идентичен с него
Вкусът му е също толкова добър, колкото този на истинското масло, защото химически е идентичен с него

Вкусът му е също толкова добър, колкото този на истинското масло, защото химически е идентичен с него

Компанията Savor, базирана в Калифорния и подкрепена от милиардера Бил Гейтс, представи нова революционна алтернатива на маслото, която не изисква използването на животни. С помощта на сложен термохимичен процес, Savor успява да създаде мастни молекули, като комбинира въглероден диоксид, водород и кислород, предлагайки продукт със значително по-малък въглероден отпечатък от традиционното масло.

Savor вече експериментира със създаването на безмлечни алтернативи на сладоледа, сиренето и млякото. Сега компанията обяви нова безмлечна алтернатива на маслото, която се очаква да бъде по-устойчива и екологична. По думите на главния изпълнителен директор на Savor, Катлийн Александър, компанията в момента е в предкомерсиална фаза и работи по регулаторното одобрение, което ще позволи продажбите на продукта до 2025 година, пише The Guardian.

„Маслото“ на Savor е създадено чрез иновативен процес, който елиминира емисиите на парникови газове, не изисква земеделска земя и използва по-малко от една хилядна от водата, необходима за традиционното земеделие. Вкусът му е също толкова добър, колкото този на истинското масло, защото химически е идентичен с него.

Катлийн Александър коментира: „Понастоящем сме в предкомерсиална фаза и работим по регулаторното одобрение, за да можем да продаваме нашето масло. Не очакваме да можем да пристъпим към каквито и да било продажби поне до 2025 година.“ Александър добави, че досега са провеждали неофициални дегустационни панели с десетки хора и очакват да проведат по-официални дегустации като част от усилията за комерсиализация и увеличаване на мащаба.

Подкрепата на Бил Гейтс за проекта подчертава значението на иновациите в хранителната индустрия за намаляване на въглеродния отпечатък. В онлайн блог Гейтс пише: „Идеята за преминаване към лабораторно произведени мазнини и масла може да изглежда странна на пръв поглед. Но техният потенциал да намалят значително въглеродния ни отпечатък е огромен. Като използваме доказани технологии и процеси, ние се приближаваме с още една стъпка към постигането на нашите цели в областта на климата.“

Според данни на Организацията на ООН по прехрана и земеделие, животновъдната индустрия, която обхваща цялото млечно и месно земеделие, е отговорна за 14,5 % от световните емисии на парникови газове. Намаляването на консумацията на месо и млечни продукти е един от основните начини за намаляване на въздействието върху околната среда, а продуктите на Savor обещават значително по-нисък въглероден отпечатък.

Въпреки че алтернативите на месото и млечните продукти стават все по-популярни през последните години, въпросът остава дали купувачите ще приемат такива синтетични мазнини. Промяната в хранителните навици и привличането на потребителите към експериментални храни ще бъде предизвикателство, но Savor вярва, че може да предложи продукт, който съчетава добър вкус с екологична устойчивост.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    12
    Ей го тоя биполярния
    коментиращ.Както обичайно си говори сам.Липсва му к(с)екса и компания и ни досажда.
  • 1
    11
    Зеленски в гъза
    КУР за Бил Гейтс! Пък простите и невежи хохли и българи укропитеци, да ми ядат хуя вместо маслото от въздуха на Гейтс и Savor. Ха-ха!
  • -3
    10
    Путин в гъза
    Браво на Бил Гейтс! Пък простите и невежи руснаци и българи русоиди, да ми ядат хуя вместо маслото от въздуха на Гейтс и Savor. Ха-ха!
  • 3
    9
    23r23r
    щом е от калифорния (запада) значи сатанисти са го измислили с помощта на техния бог в материалния свят - сатаната - всичко с цел само да напълнят телата ни (подарък от Бог) с отрови, да ги осквернят и да ни отдалечат от Бог още повече
  • 3
    8
    Мухахахахаха
    Напълно си прав,гей учуден! А това чете ли го: "Още преди няколко години Киев влезе в новините - той стана първото населено място в Украйна, което фициално регистрира носителите на вируса ХИВ. Така градът се сдоби с прозвището "украинската столица на ХИВ-позитивните". Но по-лошо от броя на заразените е това, че вирусът засяга вече не само рисковите групи от населението, а и цялото население. И в този смисъл в Киев епидемията от ХИВ е навлязла в следващата, втора фаза. На централния площад, носещ името на нацисткият вожд Бандера, младеж, който е запалил цигара, разказва, че много от неговите приятели са носители на вируса. "Половината град е наркозависим. Младите хора тук нямат никакво занимание", казва той." Ама ти твърдиш,Куролап Зеленски нямал проблеми,даже гъза му с краве масло мажели докато го опъват отзад мухахахахаха
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари