Красимир Станчев: Често заплахите срещу политици са изфабрикувани

0
Бившият началник на НСО поясни, че се охраняват трима партийни лидери
Бившият началник на НСО поясни, че се охраняват трима партийни лидери Снимка: bTV / Стоп кадър

Бившият началник на НСО поясни, че се охраняват трима партийни лидери

Трима партийни лидери се охраняват от службите. Специализираният отряд за борба с тероризма охраняват дома на Бойко Борисов в Банкя, полицаи пазят дома на съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, а Национална служба Жандармерия - лидера на ДСБ Атанас Атанасов. Това стана ясно от техни изявления пред журналисти в парламента.

Кой и как определя колко застрашени са политиците и как да бъдат пазени – обясни в ефира на bTV бившият началник на Националната служба за охрана ген. Красимир Станчев.

Той поясни, че вероятно има заплаха, отправена към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и затова около дома му са заснети мъже от специалния отряд за борба с тероризма.

Станчев не можа да потвърди дали са снайперисти, но поясни, че обследват къщата не без причина.

Снимка: Димитър Стоянов

Често обаче тези заплахи са изфабрикувани, но ние няма как да не реагираме. При на с вече идват с подобни заплахи. Има цяла процедура, по която се взиам решение какво е нивото на заплаха и как да се действа. Има една комисия, която се стои от тричленен състав - председателят и началникът на Национална служба за охрана, членове са председателят на ДАНС и главният секретар на МВР. В някои случая се допуска в тази комисия да присъстват и представители на военното разузнаване и на Държавна агенция разузнаване. Целта на тази комисия е при получаването на някакъв сигнал един от двамата, които получават този сигнал - или председателят на ДАНС, или главния секретар на МВР, да сезират съответно началника на Национална служба за охрана и той да свиква тази комисия, където да се обсъдят нивото на заплаха, което има лицето и съответно да се предприемат мерките за охрана, каза той .

Станчев каза, че в случая с дома на Борисов вероятно става въпрос за нещо подобно.

Предполагам, че във връзка със сигнала, който е получен, се засилила мерките за охрана и по някакъв начин е се обследва къщата не ми се вярва да стоят на улицата и да демонстрират това си присъствие“, добави ген. Станчев.

Той каза още, че не знае за коя най-влиятелна международна служба говори Борисов, когато казва, че е предупреден за заплаха от най-висока степен. Той предположи, че става дума за риск за живота му, но отново подчерта, че често тези заплахи са изфабрикувани.

По думите му Кирил Петков, който също каза, че е охраняван от полицаи, всъщност е с охрана на НСО. Той уточни, че по закон 4 години, след като е бил премиер той има право на такава.

Нека си припомним при катастрофата с кортежа му, той благодари на охранители. Така че не вярвам да го пазят полицаи“, обясни Станчев.

Бившият начални на Национална служба за охрана заяви, че някога е имало случаи охранители да следят охраняваните.

Имало е практики , правели са се доноси в службата, които се извършват на ниво подчинен-началник, не се знае за кого е споделял вече началникът, но много лошо впечатление прави. Случвало се е при охрана на депутати , за тях се правеха доноси“, обясни той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Каква е мисълта на всеки мъж?
- При толкова много жени, как на мен ми се падна най проклетата?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари