Красимир Каракачанов: Нямаме100 милиона за детска болница, но имаме 80 милиона на Украйна

2
България трябва да има последователна външна политика, каза бившият министър на отбраната
България трябва да има последователна външна политика, каза бившият министър на отбраната Снимка: БГНЕС

България трябва да има последователна външна политика, каза бившият министър на отбраната

На фона на текущите политически събития и международни взаимоотношения, Красимир Каракачанов, бивш министър на отбраната и председател на ВМРО, направи задълбочен анализ на позицията на България относно Република Северна Македония (РСМ) и военното подпомагане на Украйна. В предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR Каракачанов изрази своите мнения и критики към настоящите политики на страната.

Позицията за Република Северна Македония

Каракачанов отбеляза, че изборите в РСМ са били спечелени от партията ВМРО-ДПМНЕ, чиято реторика през последните години е била силно антибългарска. Според него, тази стратегия е била приета с цел да се дистанцират от управляващите социалисти и да се противопоставят на Преспанския договор с Гърция, договора с България от 1 август 2017 година, както и на приемането на Преговорната рамка с ЕС. Той посочи, че този непрагматичен национализъм сега се оказва пречка за новото правителство в РСМ.

„Има няколко фактора, които ще ги притиснат по-нататък. Самият македонски министър-председател едва ли ще спре тази груба риторика, но ще трябва да започне да се съобразява с реалности,“ заяви Каракачанов, като добави, че външнополитическите реалности и ангажиментите към ЕС и България ще изискват спазване на договорите.

Той допълни, че македонските политици трябва да се справят и с вътрешнополитически фактори като албанците, които искат евроинтеграция. Каракачанов подчерта, че антибългаризмът е основна идеология в Македония, наложена като заместител на българската идея.

Българската външна политика

Каракачанов изрази силно критичната си позиция към настоящата външна политика на България, като я определи като непоследователна и без ясна насока. Според него, през последните три години и половина българската външна политика е позволила на Скопие да приеме репресивни закони и да обяви исторически личности като цар Борис III и Иван Михайлов за фашисти и нацисти.

„За мен тази идея, че когато впишем българите в Конституцията, ще решим всички проблеми е една пробита идея,“ заяви Каракачанов, като подчерта, че това е наложено от Щатите и Брюксел през Макрон, но на тях им е омръзнало да помагат на Скопие без резултати.

Военната помощ за Украйна и позицията на НАТО

По отношение на военната помощ за Украйна, Каракачанов критикува липсата на прозрачност от страна на българските власти. Според него, другите страни открито обявяват каква помощ предоставят, докато в България това остава тайна. Той обвини правителството в извършване на престъпление, като използва въоръжението, което е предназначено за мобилизационните готовности на българската армия по време на война.

„Повече от ясно е, че България няма външна политика. Няма как да намериш 100 милиона за детска болница, но си готов на всяка цена да дадеш 80 милиона на Украйна,“ заяви Каракачанов, критикувайки приоритетите на правителството.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    8
    без коментар
    Този толуп оправи ли си най-после зъбите?
  • -9
    7
    До 3
    Адмирации за коментара...
  • 5
    6
    До 4
    Ти явно си американец, виден джендър от прайда
  • 6
    5
    Дo 4
    Не можеш, тук глупави укрофашисти и западни масонолюбци като теб няма много, можеш да си намериш друг аайт, където глупците като теб виреят повечв и там да гласуваш с положителни оценки за укронацистите и техните господари масоните от запада.. Тук е само за разумни хора
  • -9
    4
    Фък дъ РФ
    Абе прости маймуни от DUNAV / PROST , как мога да гласувам с положителни оценки за нормалните коментари, които подкрепят Украйна и са против гнусна пРоссия ?! Гледам, таи въможност не е предвидена в хомосексуалния ви сайт ....
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари