Красимир Каракачанов: Мицкоски ще се опитва да насажда омраза не само към България, но и към ЕС

0
Бившият вицепремиер предупреждава за потенциално нарастване на антибългарските настроения
Бившият вицепремиер предупреждава за потенциално нарастване на антибългарските настроения Снимка: Кадър Bulgaria ON AIR

На политиците в РСМ все някой друг им е виновен

Напрежението между София и Скопие се изостря след решението на Европейския съюз.

Решението на Европейския съюз да раздели пътя на Албания и Република Северна Македония към членство предизвика нови коментари относно ситуацията в региона. Бившият вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов изрази остра критика към политическото ръководство в Скопие по време на интервю в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

Каракачанов насочи вниманието си към настоящия министър-председател на Република Северна Македония, Християн Мицкоски, обвинявайки го за сегашното положение на страната. Според Каракачанов, Мицкоски е бил ключова фигура в противопоставянето на конституционните промени, които биха признали българите като конституционен народ в страната.

"Той казва: "Няма да направим компромис с нашия идентитет", тоест със своята идентичност. Добре де, но възниква въпросът - нормално ли да си изграждате идентичност на базата на българската идентичност, да отричате съществуването на българска идентичност в Македония, да фалшифицирате българската история и да създавате отношение на омраза и враждебност както към българите в РСМ, така и към българския народ като цяло и България като държава", коментира Каракачанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Бившият министър припомни, че още през 2020 година е предупредил европейския комисар по разширяването за липсата на желание от страна на Скопие за необходимите компромиси и решаване на спорните въпроси с България. Той изрази мнение, че европейските институции не са обърнали достатъчно внимание на тези предупреждения, надявайки се проблемите да се разрешат след изборите в България.

Каракачанов предложи алтернативен сценарий: "Ако тогавашните европейски политици и еврокомисари бяха помислили върху това, което аз им предложих, да разделим още тогава Македония от Албания, Албания да започне преговори, убеден съм, че още в правителството на Заев, те щяха много ясно да разчетат този знак, който получават сега, четири години по-късно, и щяха да вземат много по-адекватни мерки".

Той изрази опасения, че настоящото политическо ръководство в Скопие може да използва ситуацията за насаждане на негативни настроения не само към България, но и към Европейския съюз като цяло. "Мицкоски ще се опитва да насажда омраза не само към България, но и към ЕС. Той вече ги обвинява в двойни стандарти", подчерта Каракачанов.

В заключение, бившият вицепремиер обобщи ситуацията с думите: "На политиците в РСМ все някой друг им е виновен", акцентирайки върху тенденцията за прехвърляне на отговорността върху външни фактори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари