Консумацията на малини може да понижи риска от рак и артрит

0
Ето защо да похапвате повече от сезонния плод
Ето защо да похапвате повече от сезонния плод

Ето защо да похапвате повече от сезонния плод

Малините са вкусен летен плод, който може да осигури редица ползи за здравето. Малините са богати на хранителни вещества, имат ниско съдържание на калории и са полезни по редица други причини.

Те са чудесен източник на антитоксини и полифеноли - защитни растителни съединения, които могат да помогнат за намаляване на физическите признаци на стареене и да подобрят баланса и силата, съобщи Mirror, предаде БГНЕС.

С напредването на възрастта нивата на колаген в кожата намаляват, което води до образуване на бръчки и увисване. Малините изобилстват от витамин С, който не само подпомага подобряването на производството на колаген, но и възстановява уврежданията на кожата, причинени от слънцето.

С нисък гликемичен индекс (ГИ) и високо съдържание на фибри, малините са полезна добавка и ако трябва да следите нивата на кръвната си захар. Проучванията показват, че когато малините се консумират в рамките на диета с високо съдържание на мазнини, те могат да помогнат за понижаване на нивата на кръвната захар и да подобрят инсулиновия отговор.

Това може да се дължи на факта, че малините са богати на естествени танини, растителни съединения, които потискат ензимите, разграждащи нишестето. Малините са пълни и с антиоксиданти, които потенциално могат да осигурят защита срещу рак.

По-нататъшни проучвания показват, че тези плодове могат да бъдат полезни в борбата с рака на дебелото черво, гърдата и черния дроб. Розовочервените плодове са пълни с противовъзпалителни растителни съединения, включително антоцианини.

Проучванията показват също, че тези плодове могат да помогнат за намаляване на симптомите на артрит, да понижат риска от развитие на това заболяване и да сведат до минимум увреждането на ставите при тези, които го развият.

Проучване от 2017 г. установи, че при мишки, страдащи от метаболитен синдром (термин, с който се описва комбинация от диабет, високо кръвно налягане и затлъстяване), се наблюдава подобрение на теглото и инсулиновата чувствителност при хранене с една порция малини дневно. Въпреки че има редица изследвания в подкрепа на тези резултати, са необходими още проучвания, за да се определи значението им за хората.

Малините са едни от плодовете с най-ниско съдържание на захар, които можете да консумирате, като една чаша съдържа само 5 г. Макар че понякога вкусът им е малко тръпчив, малините се подслаждат, колкото повече зреят, което ги прави чудесен избор за хората с апетит за сладко.

Повечето от тези тестове и проучвания са проведени върху животински модели, така че са необходими повече опити върху хора, за да се разбере напълно въздействието им върху нас.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    до 2 ри
    Намалени са значи след излизането им на пазара.
  • 1
    2
    До 1
    Глупости. В момента в Лидл са 19.45 лв/кг. Другата седмица още по-евтино. На пазара не знам, но аз ги купувам между 10-13 лв/кг.
  • 0
    1
    Не е зле
    40 лв. килото от Lidl или 20/25 лева от пазара.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какво правите с ракията, която остава?
- Не разбирам въпроса!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари