Колко пари ви трябват, за да сте част от най-богатия 1% на земята?

0
България със скромни изисквания спрямо световните стандарти
България със скромни изисквания спрямо световните стандарти Снимка: Dunavmost

Монако оглавява световната класация

Княжество Монако оглавява световната класация за най-високи финансови изисквания към елитния клуб на най-богатите. За да бъде част от 1% най-заможни жители на малката средиземноморска държава, човек трябва да разполага с 12,9 милиона долара. Впечатляващ е фактът, че над 30 процента от 38 000 жители на княжеството са милионери.

Европейските финансови центрове доминират челните позиции

Люксембург заема втората позиция с изискване от 10,8 милиона долара, следван от Швейцария с 8,5 милиона долара. Съединените американски щати се нареждат на четвърто място с праг от 5,8 милиона долара, въпреки че страната има най-голям брой ултрабогати лица.

Азиатско-тихоокеанският регион

В азиатската част на света Сингапур води класацията с изискване от 5,2 милиона долара, докато Хонконг следва с 3,1 милиона долара. Любопитен факт е, че жителите на Хонконг се нуждаят от почти три пъти повече средства за достъп до елитния 1% в сравнение с континентален Китай.

Ситуацията в България

По данни на Българското национално радио за 2021 година, годишният доход на най-богатия 1% от българите достига 163 613 евро, което се равнява на 13 293 евро месечно. За сравнение, средният годишен доход на половината от най-бедните българи през 2020 година е бил 2959 евро, или приблизително 255 евро на месец.

Глобални тенденции в разпределението на богатството

По данни на Oxfam, през настоящата година най-богатият 1% от световното население е увеличил своето благосъстояние с 42 трилиона долара. Милиардерите генерират около 1,7 милиона долара за всеки долар ново богатство, създадено от човек в долните 90% от населението. Състоянието на милиардерите нараства с 2,7 милиарда долара дневно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Защо Ленчето не прави нищо днес?
- Тя замества шефа тази седмица...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари