Когато попаднеш в капана на електронните услуги на МВР

0
Неплатената глоба, бюрокрацията и един телефонен разговор за пощенски разписки
Неплатената глоба, бюрокрацията и един телефонен разговор за пощенски разписки

Неплатената глоба, бюрокрацията и един телефонен разговор за пощенски разписки

В свят, където електронните услуги трябва да улесняват живота ни, българската журналистка Лияна Панделиева попадна в капана на системни несъвършенства, превръщайки простата задача да плати глоба за превишена скорост в истинско приключение.

Всичко започва с получаването на известие за писмо в пощата – рядко знак за нещо добро. Оказва се, че е фиш от КАТ за превишена скорост край Търговище. Сумата за плащане не е голяма, а Панделиева, съвестна гражданка, решава да действа незабавно, следвайки стъпките за плащане онлайн.

Номерът на фиша е въведен, регистрационният номер на колата също, и последва натискане на бутона "ПРОВЕРИ с възможност за плащане". Резултатът: излиза информацията за дължимата сума, но с малки букви системата посочва: "Няма данни да дължите суми по фишове."

С неотслабваща увереност, Панделиева повтаря операцията не веднъж, не два пъти, а десетина пъти, всеки път получавайки същия резултат – вижда дължимата сума, но същевременно системата отказва да я приеме. Опит за банков превод също се оказва безуспешен – „това плащане към бюджета не се прави с обикновено платежно нареждане.“

Не издържайки на стреса от бюрократичната каша, Панделиева намира телефон за контакт. От другата страна на линията се включва услужлива служителка, но и тя е озадачена от ситуацията. "Е, защо така?" пита тя. Панделиева се чуди същото.

След няколко телефонни прехвърляния, разговорът стига до секретарката – човека, който би трябвало да знае какво се случва. Оказва се, че проблемът не е в Панделиева, а в системата. Фишът наистина е издаден, но в Търговище още не са получили обратната разписка. Разписка, която пътува с пощите и която трябва да бъде въведена ръчно в системата, за да се появи дължимата сума. Иронията? Докато тази разписка пристигне и бъде обработена, най-вероятно ще е изтекъл 14-дневният срок, в който Панделиева би могла да се възползва от отстъпката за навременно плащане.

В крайна сметка съветът е прост: вместо да чака електронната система да заработи, да се отправи към офис на Изипей и да плати там, като внимателно изпише номера на фиша. "Чиста работа", обяснява секретарката. Така Панделиева, вместо да разчита на електронните услуги, трябва да разчита на традиционната хартия.

Историята на Лияна Панделиева е илюстрация на несъвършенствата в нашите електронни системи, които, вместо да улесняват, често усложняват живота на гражданите. Макар технологиите да са важен инструмент в съвременното общество, не винаги те работят в наша полза.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Паразити
    Тия само тва правят. Фотографи да бяха станали,че са объркали професията. И защо на по-обикновените хорица редовно им смучат парите,докато някой с номер само 5-ци примерно не го пипат? Румънци,турци и украинци също не се отразяват как летят по пътищата. Циркаджии жалки…
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари