Книгата „Русе - за първи път в България“ покори фестивал на фотографията във Валенсия

1

Историята на Русе грабна сърцата на европейската публика

Уникално издание, представящо богатата история на град Русе, бе успешно презентирано на престижния международен фестивал на фотографията и дебата "ValenciaPhoto" във Валенсия, Испания. Книгата със заглавие "Русе - за първи път в България" привлече вниманието на международната публика, подчертавайки значимостта на дунавския град в европейски контекст.

Събитието се проведе в Обществената библиотека "Пилар Фаус", като един от съавторите на книгата - инженер Йовчо Стоянов, лично представи изданието пред международна аудитория. Стоянов, известен с приноса си към множество книги и изложби, посветени на историята на Русе и региона, сподели ключови моменти от развитието на града през последните 180 години.

Сред официалните гости на презентацията бяха Николас Лоренс - директор на фестивала, Надя Кръстева - генерален консул на Република България във Валенсия, Илиян Илиев - завеждащ консулска служба, Александър Кудаба - консул на Литва, и Рома̀ Франсез - директор на библиотеката. Събитието привлече и представители на местната българска общност, демонстрирайки широкия интерес към културното наследство на България.

В своето изложение инженер Стоянов подчерта уникалността на книгата в европейски контекст: "Тази книга в Европа не е никак лесно да бъде представена. Средностатистическият европеец се е родил и живее в самата Европа. За него тя е даденост и той не може да разбере стремежа на нашите предшественици да се европеизират и да се приобщят към цивилизованите народи."

Той акцентира върху историческото значение на стремежа към европеизация и модернизация, който е характеризирал развитието на Русе: "Само който добре познава историята на балканските страни, които в продължение на векове са тънели в изостаналост, безпросветност, липса на елементарни човешки права, без собствена интелигенция и държавност, може да разбере неистовото желание на нашите народи за свобода, а оттам и към развитие - културно-просветно, развитие стопанско и промишлено, което да доведе до по-добър живот за народа."

Книгата "Русе - за първи път в България" е резултат от съвместните усилия на екип от експерти, включващ инженер Йовчо Стоянов, Стоян Стоянов - Комитски, инженер Румен Кузов и Хачик Лебикян. Изданието е редактирано от заслужилия доцент Живодар Душков - изтъкнат русенски историк и журналист. То обхваща богат период от историята на града - от 1843 година до наши дни, представяйки хронологично подредени събития, илюстрирани с уникални снимки и документи, много от които публикувани за първи път.

Инициативата за създаването на книгата принадлежи на кмета на община Русе - Пенчо Милков, и е реализирана през 2023 година в сътрудничество с Регионалния исторически музей, Държавния архив и Регионалната библиотека "Любен Каравелов" в Русе. Особено внимание заслужава фактът, че текстовете в изданието са преведени и на английски език, което го прави достъпно за международна аудитория.

Инженер Стоянов изрази благодарност към консултанта Боян Драганов и колекционерите Илиян Илиев и Дитер Хес за тяхната подкрепа и принос към проекта. Той подчерта образователната стойност на книгата: "Тя може да послужи за пример за подражание в днешно време, тъй като светът се развива динамично и ние не трябва да изоставаме от общите достижения на човечеството."

Участието на България във фестивала "ValenciaPhoto" не се ограничава само с представянето на книгата. Генералното консулство на Република България във Валенсия организира и фотографска изложба "Посоки", която е част от по-мащабната експозиция "От Валенсия към света" в двореца музей "Ел Алмудин". Изложбата, подготвена от Държавния културен институт към Министерството на външните работи, включва творби на фотографи любители, които изследват темите за глобализацията, идентичността и междукултурния диалог.

Фестивалът "ValenciaPhoto", който се провежда за 23-та поредна година, стартира на 11 септември и ще продължи до 22 септември 2024 година. Той предоставя платформа за любители и професионалисти да споделят своите фотографски интерпретации на обичаи, портрети и пейзажи от различни краища на света. Миналогодишното издание на фестивала е привлякло впечатляващите над 20 000 посетители, утвърждавайки се като значимо културно събитие в региона.

Представянето на книгата "Русе - за първи път в България" на международната сцена във Валенсия не само популяризира богатото културно наследство на дунавския град, но и подчертава неговата важна роля в процеса на европейската интеграция на България. Това събитие служи като мост между миналото и настоящето, показвайки как историческият опит може да вдъхнови съвременните поколения в тяхното развитие и стремеж към прогрес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари