Кметът на София обяви нова процедура за изграждане на Войнишкия мемориал

0
ГЕРБ-СДС поискаха по-рано оставката му
ГЕРБ-СДС поискаха по-рано оставката му Снимка: Facebook / Васил Терзиев

ГЕРБ-СДС поискаха по-рано оставката му

Кметът на София Васил Терзиев обяви, че ще стартира нова процедура за изграждането на Войнишкия мемориал. Това съобщение направи той в своя профил във Facebook.

Терзиев подчерта, че процедурата по първия проект е била спряна, за да се избегнат съмнения относно легитимността на конкурса, както и да се предотвратят противоречия и напрежение в обществото. "Без съмнения в легитимността на конкурса, без напрежения между общности. Без да си противостоим, а като се обединим в почитането на паметта на всички жертви, които сме дали като народ", сподели той.

Кметът предвижда в новия конкурс да се включат уважавани урбанисти, архитекти, художници, скулптори, историци, социолози, професионални организации и сдружения на гражданите.

"Започваме работа с професионалните организации и стартираме още този месец със среща за обществено обсъждане на проведените през годините конкурси и слабостите и грешките, които е наложително да поправим. Благодаря за инициативата за такава среща на Съюза на архитектите в България", заяви той.

Градоначалникът обещава прозрачен процес, който да включва максимално най-много гледни точки. "Ще търсим различните гледни точки и ще стъпим на данни и анализи на общественото мнение. Ще направим всичко необходимо целият процес да бъде отворен и публичен, защото ще говорим за история и наследство, за изкуство и многообразие, за това откъде идваме и къде искаме да стигнем като общество", допълни Терзиев.

"И преди всичко ще проведем честен, аполитичен разговор - защото и миналото, и бъдещето ни го изискват", заключи той.

По-рано днес евродепутатът Андрей Ковачев изрази своята позиция в социалната мрежа Facebook по отношение на възстановяването на националната памет, разрушена по време на комунистическия режим.

"Колко поколения българи чакат и колко от нашите свидни предци не дочакаха възстановяването на нашата памет, унищожена от безродните комунисти?", пита Ковачев в поста си. Той изразява възмущението си, че наследниците на тези, които са извършили тези разрушения, сега са станали червени милионери и продължават "пъклената дейност" на своите бащи и дядовци. Ковачев призовава кмета да си подаде оставката, тъй като според него не е достоен за поста си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари