Кметът на Бяла поискал клипа за моста на Колю Фичето да бъде свален?

4
Петър Дяков: Кой ще откаже 100 хиляди лева годишно от партийни постове?
Петър Дяков: Кой ще откаже 100 хиляди лева годишно от партийни постове?

Петър Дяков: Кой ще откаже 100 хиляди лева годишно от партийни постове?

В поредното издание на "ИнтервюТО" журналистът Ивелин Николов проведе задълбочен разговор с Петър Дяков - 31-годишен български предприемач, изградил успешен бизнес в САЩ, който сега се завръща в родината си с амбицията да внесе промяна в политическия живот. Интервюто разкри множество пластове на съвременната българска действителност - от съмнителни практики в местната власт до трудностите пред младите хора и мотивацията им да се борят за по-добро бъдеще в родината си.

Реставрация или разрушение на историческото наследство?

Разговорът започна с темата, която първоначално привлече вниманието на обществеността към Петър Дяков - реставрацията на емблематичния мост на Колю Фичето в град Бяла, Русенско. Дяков, който по-рано беше изразил остри критики към начина, по който е извършена реставрацията, сподели: "Мостът, буквално по мнение на специалисти, е прегазен и унищожен. Кметът на град Бяла е отговорен за моста. Да ходи и да говори как вече мостът е възвърнал своя бял цвят... Колизеумът е реставриран без да се премахне така наречената патина. Спетостроене с акустични уреди - това е варварщина. Те промениха основното в дизайна, промениха исторически наложилия се дизайн на моста. А тук фактически това нещо, което наричат реставрация, това е един бетонен замък. Аз така го определям - един бетонен бункер." Тези думи на Дяков подчертават загрижеността му за опазването на българското културно-историческо наследство и критичния му поглед към действията на местната власт. Той настоява, че подходът към реставрацията е бил неправилен и е довел до загуба на автентичността на този важен исторически паметник.

Неочаквана реакция и заплахи

След като Дяков изрази публично своето мнение относно реставрацията на моста, той се сблъска с неочаквана и притеснителна реакция: "Реакцията след излъчването на вашето видео, господин Николов, спрямо мен и моето семейство беше брутална. Кметът на община Бяла звънна на моя баща и му каза, че имам два-три часа всичко да се изтрие. Защото звъняха му от фирмата, която изпълнявала проекта. Те са много мощна фирма с една камара адвокати, лобисти, с мен ще се занимават щатски прокурори в САЩ." Тази реакция, според Дяков, е показателна за начина, по който се упражнява натиск върху критично настроени граждани в България. Той подчерта, че това не е изолиран случай, а по-скоро симптом на по-дълбок проблем в политическата култура на страната.

Пътят от спасител до успешен предприемач в САЩ

Интервюто продължи с разказа на Дяков за неговия път в Съединените щати - от първите трудни месеци до изграждането на собствен бизнес. Той сподели: "Първите 4 месеца бях спасител. Аз първо отидох из невиделица, нямах тогава дом. Спяхме по хотели. След това отидох в Чикаго, живях там 8 месеца, 247 дни, имах 238 работни. Там разстоянията са големи, представете си да тръгнем от София, летим до Виена, оттам да отидем... Не съм се прибирал 8 месеца. Върнах се с 25 хиляди долара и отворих фирма." Дяков разказа как постепенно е разраснал бизнеса си: "Годинка по годинка, камионче по камионче. В Щатите най-скъпото нещо е рекламата, спечелването на бизнеса. Главно изискване е колко години е фирмата, какви са отзивите." Сега, според думите му, той управлява фирма с около 200 служители, специализирана в преместване на мебели и офиси.

Мотивация за връщане към българската политика

Въпреки успеха си в САЩ, Дяков решава да се върне към политическия живот в България. Когато Ивелин Николов го попита защо не си "гледа пътя" в Америка, Дяков отговори: "Всички хора, които ме обичат - най-близките, приятели - казват: 'Защо бе? Моля те да се махнеш. Не се бъркай, няма как да се промени нещо. Те са се оплели. Създаваш си само врагове, неприятели. Престани, остави ги, не се занимавай.' Не мога бе, господин Николов." Той обясни, че мотивацията му идва от желанието да види промяна в родината си и да се бори срещу несправедливостите, които вижда: "Той ме излъга. Той, беленският кмет, три пъти в очите. Два пъти гласува пари и продължава да лъже."

Критики към политическите практики в България

Голяма част от интервюто беше посветена на критиките на Дяков към политическите практики в България, особено в Русенска област. Той повдигна въпроса за партийните назначения и финансовите облаги, които те носят: "Кой български гражданин ще откаже 100 000 лева гарантиран годишен приход? Сега ще ви обясня каква е технологията и да напусне ГЕРБ или Ново начало. Областен координатор, общински координатор, там градски - всички са на заплата. Хванете ги 2000 лева средно. Намерите си една агенцийка, още две-три. На жена ви са ви намерили една агенцийка, две-три. 8000 лева по 12 месеца - 100 000 лева." Дяков твърди, че тези практики водят до зависимост и корупция в политическата система: "Добре, какво са произвели за тези 100 000 лева? Нищо. Мачкат хората. Мачкат хората, продажни са, зависими са."

Конкретни обвинения: Пламен Нунев назначава чистачките в Русе

Петър Дяков не се поколеба да отправи конкретни обвинения към политически фигури в региона. Особено остри бяха критиките му към Пламен Нунев, бивш депутат от ГЕРБ: "Пламен Нунев, при създаването на ГЕРБ, първо това е да отговори защо е напуснал полицията доброволно. След като е напуснал полицията, е бил във един завод за бои, на камерите да гледа за сигурността, по специалността му." Дяков цитира и други политически фигури, критикуващи Нунев: "Искам да цитирам Пламен Бобоков. Нунев, 2021 година: 'Нунев назначава чистачките в Русе.' Искам да цитирам Цветан Цветанов, четалище в град Бяла, 2023 г.: 'Извинявам се на всички граждани на Русенска област. Това е най-голямото недоразумение на ГЕРБ, което аз съм правил лично с Пламен Нунев. Не съм вярвал как той мачка и какви работи чувам от обикновените хора.'"

Обвинения в злоупотреба с власт

Дяков повдигна и въпроса за злоупотреба с власт на местно ниво, давайки пример с кмета на Бяла: "Аз ви обясних какво означава един кмет на една малка община. 10 000 човека, каква власт има. Не искам да ви показвам семейството му - хотели в Търново, под пазарна цена, как са придобити. Той е най-голям получател на средства по COVID. Майка му му купила кола за 200 000 лева." Той продължи с обяснение как, според него, функционира системата на контрол в малките общини: "Общината е най-големият работодател. На второ място е общинската болница. Всички са завързани. Няма как братовчед, дъщеря, племенник, комшия да не сте от един отбор и имате проблем."

Проблеми във финансирането на спорта

Дяков засегна и темата за финансирането на спорта в региона, твърдейки, че има нередности: "Аз казвам, че в футболен клуб Бяла има деца 5-7-9 годишни, юноши. На никой не е взето един лев. Три години мъжете играха без премии, без такса. В Русе, по моя информация, моят приятел лицензиран играч и треньор, даже има доста деца, които искат да я дадат в Бяла. По 100 лева на месец на дете. Задължителна екипировка." Той призова отговорните лица да дадат обяснение за тези практики: "Всичките пари, които се взимат, се чукат на барчета до стадиона. Да излязат да отговорят. Ако няма нещо такова, аз ще се извиня. Аз казвам това, което съм чул."

Прогнози за бъдещето на ГЕРБ

Базирайки се на своите наблюдения, Дяков направи прогноза за бъдещето на ГЕРБ: "Моята лична прогноза е, че ГЕРБ няма да мине 450 хиляди гласа. Сега да видим техническият вот колко е. Технологичният." Той обясни, че според него партията губи подкрепа: "Тръгнаха от 21 хиляди гласа първите избори, последните бяха на 12. Този път, като стигнат до техническия вот, аз предполагам, мое лично мнение, че ще паднат под девет и не знам дали ще стигнат два мандата."

Призив за промяна в политическата култура

Петър Дяков завърши интервюто с призив за промяна в политическата култура на България: "Има една омраза, която се насажда между политиците. И като се плюете ден и нощ... Драги политици, как да работите после да направите нещо работещо? Как да не ви наплюят и заплюят вашите избиратели?" Той предложи и конкретни мерки за подобряване на политическата ситуация: "10 неща предлагам на всички партии. На всички партии да ги видят, да ги чуят. Всяка партия поотделно да направи - България ще е друга."

Интервюто с Петър Дяков разкрива сложната картина на българската политическа действителност през погледа на млад и успешен българин, избрал да се върне от чужбина и да се бори за промяна. Неговият разказ комбинира лична история за успех в САЩ с остра критика към политическите практики в родината му. Дяков повдига важни въпроси за прозрачността в местната власт, за партийните назначения и за начина, по който се харчат обществени средства. Неговите обвинения към конкретни политически фигури и описанията на механизмите за контрол в малките общини хвърлят светлина върху проблеми, които често остават скрити от общественото внимание.

Критиките на Дяков към реставрацията на моста на Колю Фичето в Бяла и последвалата реакция от страна на местната власт повдигат въпроси не само за опазването на културното наследство, но и за свободата на изразяване и гражданския контрол върху действията на властимащите. Интервюто оставя редица отворени въпроси и предизвиква размисъл върху състоянието на българската политическа система, нуждата от прозрачност и отчетност, както и ролята на младото поколение в процеса на промяна. То предлага поглед към сложните взаимоотношения между бизнес, политика и гражданско общество в съвременна България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    2
    До оффф
    Заради такива тъпи парчета сме стигнали до дъното, даже сме го подминали и го гледаме отдолу. Казваш този КолЮ смятал с клечки или някакви подобни тъпни, да но е признат по цял свят с таланта си и интелекта си. И тази велика фирма "реставраторка" извърши пълен погром на национално културно наследство и всички по веригата трябва да бъдат в затвора.
  • -11
    1
    Оффф
    Даже не дочетох дописката, но аре стига с тоя КолЮ! Моста му, проектиран с пръчки и клечки се срутва 30 години след построяването му! Имало е оферта от австрийски архитект, но цената е била три пъти по висока. Но КолЮ, дето смята с клечици е направил дъмпинг. И резултата е бил до първата по висока вода на реката. Не бе, българи сме, но просташката патриотарщина ми идва в повече.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В училище:
- Госпожо, аз колко отсъствия имам?
- Ти пък кой си?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари