Кметът на Банкя: Общината не знаеше за съществуването на този старчески дом

0
Един загинал и трима пострадали при пожар в незаконен дом за възрастни хора
Един загинал и трима пострадали при пожар в незаконен дом за възрастни хора Видео: NOVA

Един загинал и трима пострадали при пожар в незаконен дом за възрастни хора

Един човек загина, а трима други бяха ранени при пожар в дом за възрастни хора в Банкя в сряда следобед. Трагедията се разигра в обект, който впоследствие се оказа, че работи нелегално, въпреки вече издадени предупреждения от компетентните органи. Пожарът хвърли светлина върху недостатъчния контрол върху нерегламентираните социални услуги в страната, както и върху липсата на координация между различните държавни институции.

Нелегална дейност въпреки предупрежденията

Агенцията за качеството на социалните услуги е установила незаконната дейност на обекта още преди повече от месец. Сигналът за съществуването на дома за възрастни хора е бил получен от Националната агенция по приходите, след което са предприети проверки. Въпреки констатациите за липса на необходимите разрешителни и планове за безопасност, дейността на дома не е била прекратена. Агенцията е информирала компетентните органи, включително Министерството на вътрешните работи и прокуратурата, но незаконният дом е продължил да работи.

По време на проверката през юни, на мястото са открити 11 души, настанени в дома. Освен че не е имало изискваните от закона документи и разрешителни, проверяващите са установили и сериозни нарушения на правилата за противопожарна безопасност, включително липса на план за евакуация.

Реакции на местната власт

Кметът на Банкя Рангел Марков коментира случая в ефира на „Здравей, България”, като заяви, че общината е узнала за съществуването на старческия дом едва след инцидента. „От вас разбирам, че е имало проверки, за които ние не сме били уведомени. Това не е нормално. Истината е, че домовете са на лицензионен режим, който се издава от Социалното министерство и те са тези, които контролират тяхната дейност”, допълни той.

Тези изявления подчертават съществуващата липса на комуникация между различните държавни структури и местната власт, което е довело до трагичния инцидент.

Очевидци подават сигнала

Свидетели на пожара в сряда са реагирали незабавно, като са се обадили на телефон 112. Един от очевидците, който се оказа баща на десетгодишно момче, сподели пред екипа на NOVA за случилото се: „Томислав, който е на 10 години, ми каза: „Тати, нещо дими”. Аз обърнах колата, паркирах и веднага се обадих на 112, след което не по-късно от минута и половина имаше няколко полицейски патрулки и пожарна”.

Бързата реакция на свидетелите и органите на реда помогна за ограничаване на жертвите, но един човек загуби живота си, а трима други бяха ранени.

Липса на правомощия

На брифинг в сряда, силовият министър Калин Стоянов уточни, че Министерството на вътрешните работи не е структурата, която има правомощия да затваря социални заведения, каквото е домът за възрастни хора в Банкя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    6
    Петя
    Има много домове,и ясли и градини,повечето частни,и в Русе,мамят,льжат,децата спят на пода,не ги хранят качествено,тясно е,не осигуряват персонала,работят хора некомпетентни от улицата,но. Няма,контрол,кьде е РЗИ,Общината,да влезе да види,,,,дремят,спят,корумпирани са,алчни идолни същества,които плащат за затвор,тъпи идиоти
  • 4
    5
    Общинското управление е длъжно...
    да знае какво се случва на територията на общината.Колкото до неблагодарните детища , захвърлили родителите си и чакащи с нетърпение да получат наследството, също са виновни. Докога ще си затварят очите всички отговорни институции за подобни безобразия.Скоро бяха писали за "Домове на ужасите"за възрастни и фалшиви кремации.И всичко си е по старому.В чийто домен са, да понесе последствията.Уволнения и съд.
  • 4
    4
    С промени в закона
    да се създаде регистър на лиценцираните социални домове. Всеки който зарежда "дом" непосочен в регистъра под наказателна отговорност за съучастие. Преди да се извърши услуга на дома, следва да се направи справка в регистъра. Тоя кмет под наказателна отговорност за укриване на незаконна дейност, и съпричиняване на смърт поради бездействие от негова страна. Много интересно работещите в тоя хоспис имат ли трудови договори и на какви длъжности, а кой осъществява медицинско наблюдение или изобщо не е имало такова. Близките на жертвите, които са си изсипали родителите без да се интерисуват от това в чии ръце ги предоставят също да бъдат подведени под отговорност. Да си представят документите, които са подписали с хосписа зарязвайки родителите си. По кои банкови сметки са превеждани сумите за "гледане" на тези несретници. КАК е възможно държавата , общинските власти и самите граждани, да не говорим за децата на изоставените родители да нехаят и всеки да се прави че нищо не знае.
  • 5
    3
    наблюдател
    Оставка!!!!
  • 7
    2
    Тоз пък от къде падна
    Трябва да си много прост, за да се оправдаваш, че не знаеш какво става в малкото кметство Банкя. Има сграда, има персонал, има коли, които зареждат с храна и консумативи. И това не му е направило впечатление.Той знае ли въобще за какво отговаря.Освен за пренасочване на пари, дадени на кметството към някои другари, от които е сложен за кмет и пред които се отчита.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари