Кирил Вътев: В България има паразити-субсидиевъди, които са полезни за изборите

3
За 90 хиляди "виртуални животни" са взимани реални субсидии, разкри бившият министър
За 90 хиляди "виртуални животни" са взимани реални субсидии, разкри бившият министър Снимка: БГНЕС / Архив

За 90 хиляди "виртуални животни" са взимани реални субсидии, разкри бившият министър

Бившият министър на земеделието Кирил Вътев отправи остри критики към управлението на страната и състоянието на земеделския сектор в интервю за Българското национално радио. Той изрази тревога относно бъдещето на България и предупреди за потенциални рискове пред продоволствената сигурност на страната.

Вътев коментира актуалната тема, обсъждана в земеделската комисия на парламента, свързана с правото на пасищните животни да пасат в националните паркове. В този контекст той сподели своите притеснения за цялостното състояние на земеделието в страната.

"Ако държавата продължава по този начин, до края на 2025 година ще се разпадне. Това е абсурдно", заяви категорично бившият министър. Той подчерта необходимостта от спешни мерки за превръщането на земеделието и храните в национален приоритет.

Вътев изтъкна високата зависимост на България от внос в ключови сектори на земеделието: "При семената е почти 100 процента, при месото е 60 процента, при млякото е 60 процента, при плодовете и зеленчуците е 70-80 процента". Той предупреди, че ако тази тенденция продължи, страната рискува да стане напълно зависима от вносни хранителни продукти.

Бившият министър критикува и политическата система, заявявайки: "Те сами се избират, ние не ги избираме". Той изрази мнение, че има хора на високи позиции в държавата, които работят срещу нейните интереси.

Вътев засегна и проблема със "субсидиевъдството" - практика, при която се получават субсидии за несъществуващи животни. Той разкри, че по време на неговото управление са били свалени от системата 90 хиляди "виртуални животни", за които са се взимали реални субсидии. Въпреки това, според него, някои от тези животни са били възстановени в системата след протести.

Сред браншовите организациите има реални, които работят, но има и "паразити-субсидиевъди", уточни той и заяви категорично, че реалните животновъди са ощетени. Имаме голям сив сектор, който се оставя, защото е полезен за изборите, обясни Вътев.

"Ако не зафункционира цялата държава, ако не зафункционира съдебната система и институциите, министърът нищо не може да направи. Той просто става заложник на тази система. Хората очакват от него много неща и при най-добро желание да ги свърши, то спира в един момент, защото правомощията на един министър са ограничени, трябва да спазва законодателството и до там. А законодателството пази такива".

"Докато в България не стане това, което стана в Румъния, ние нямаме шанс", заяви Вътев, намеквайки за необходимостта от по-радикални промени в обществото и управлението. Той изрази съжаление, че основното усещане в обществото е страх, което води до емиграция и свиване на бизнеса.

Бившият министър призова за по-активна гражданска позиция и подчерта, че без функционираща съдебна система и институции, дори министрите не могат да постигнат значими промени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...