КЕВР утвърди по-ниска цена на газа за юли

1
Това стана след анализ на внесените от "Булгаргаз" актуални данни
Това стана след анализ на внесените от "Булгаргаз" актуални данни

Това стана след анализ на внесените от "Булгаргаз" актуални данни

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за юли от 58,10 лева за мегаватчас (MWh), без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, съобщиха от регулатора. На тази цена "Булгаргаз" ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Регулаторът утвърди цената след извършен анализ на внесените от "Булгаргаз" актуални данни, формиращи цената на природния газ за юли.

В първоначалното си заявление общественият доставчик прогнозира цена в размер на 58,79 лв./MWh, или намаление с 1,28 на сто, в сравнение с цената за юни. Въз основа на внесените днес актуални данни "Булгаргаз" актуализира цената си на 58,10 лв./MWh, което е намаление с 2,43 процента спрямо юни, или почти два пъти по-голямо от предвиденото.

Припомняме, че КЕВР утвърди цена на природния газ за юни от 59,55 лв за MWh.

В ценовия микс за този месец е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора "България - Гърция" (IGB), съгласно дългосрочния договор с Азербайджан.

Тези количества покриват 89,57 процента от потреблението за месеца и имат важно значение за постигане на благоприятна цена на синьото гориво. Като втори източник "Булгаргаз" е включил количества природен газ от подземното газохранилище в Чирен. По този начин утвърдената от КЕВР цена на синьото гориво е значително по-ниска от стойността на ценообразуващия индекс ТТF, тъй като не е обвързана с него. Този фактор е особено благоприятен за българските потребители, предвид значителното повишение на индекса през юни, допълват от регулатора.

С осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за юли - към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти, се посочва още в съобщението

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Каква е мисълта на всеки мъж?
- При толкова много жени, как на мен ми се падна най проклетата?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари