Калин Стоянов: Ситуацията с пожарите е сложна, молим се да няма вятър

0
България е отправила поредно искане за помощ чрез Механизма за гражданска защита на Европейския съюз
България е отправила поредно искане за помощ чрез Механизма за гражданска защита на Европейския съюз Снимка: МВР

България е отправила поредно искане за помощ чрез Механизма за гражданска защита на Европейския съюз

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов заяви пред журналисти в Министерския съвет, че въпреки сложната ситуация с пожарите в Благоевградска област, няма опасност за населените места и гражданите там. Той увери, че всички необходими мерки за овладяване на огъня са предприети, като се работи по два големи пожара с различни фронтове на няколко километра.

„Ситуацията е сложна, тъй като работим по два големи пожара, с доста сериозни фронтове на няколко километра. Лошото е, че вероятно през днешния ден също ще има високи температури. Единствено се молим да няма този вятър, който беше вчера и който много бързо разпали това огнище между селата в Община Струмяни“, посочи министърът.

За справяне с огъня, който е обхванал труднодостъпни територии, страната ни е потърсила международна помощ. Колеги от Франция ще се включат в операцията със самолети, а на българо-гръцката граница ще работят хеликоптери на българските военни. Службите се надяват на благоприятни атмосферни условия, за да овладеят ситуацията възможно най-бързо.

Калин Стоянов съобщи, че България е отправила поредно искане за помощ чрез Механизма за гражданска защита на Европейския съюз. „Чакаме отговор и потвърждение откъдето и да било. Надявам се, че до края на днешния ден ще получим потвърждение от някои от държавните членки на Европейския съюз за оказване на съдействие за овладяване на тази тежка ситуация“, коментира министър Стоянов.

Той изрази благодарност към всички служители от различните институции, които се борят с огъня, подчертавайки усилията и отдадеността им в тази критична ситуация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари