Калин Стоянов: Хора, които са виждали огън само от клечка кибрит, ми искат оставката

0
Служебният министър на вътрешните работи е в село Отец Паисиево - едно от най-засегнатите от пожарите
Служебният министър на вътрешните работи е в село Отец Паисиево - едно от най-засегнатите от пожарите Снимка: Боян Ботев / БТА

Служебният министър на вътрешните работи е в село Отец Паисиево - едно от най-засегнатите от пожарите

Вчера в ямболското село Воден избухна пожар, който наложи евакуирането на населението. Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов, заедно с премиера Димитър Главчев и социалния министър Ивайло Иванов, посетиха село Отец Паисиево, едно от най-засегнатите от пожарите. В отговор на журналистически въпроси относно ситуацията, министър Стоянов заяви, че фактът, че няма жертви и пострадали, показва адекватната реакция на всички хора, които са били на терен.

Данните на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - МВР показват, че за изминалото денонощие са потушени 184 пожара, а пожарникарите са реагирали на 245 сигнала за произшествия. Министър Стоянов подчерта, че първоначално огънят не е представлявал заплаха за населеното място, но смяната на посоката на вятъра е довела до рязко разпространение на пламъците. Хората бяха евакуирани своевременно, благодарение на адекватната реакция на пожарникарите и местните власти.

Министърът съобщи, че периметърът на пожара във Воден се ограничава, но високите температури и евентуалният силен вятър могат да усложнят ситуацията. Стоянов обясни, че хеликоптерите, използвани за борба с пожара, са ефективни, но основната работа се извършва от пожарникарите на земята. В момента на територията на село Воден работят два чешки хеликоптера, хеликоптер на военните и турски хеликоптер. Министърът изрази благодарност към Турция за бързата и значителна подкрепа.

На въпрос дали част от пожарите в страната са умишлено причинени и има ли задържани лица, министър Стоянов отговори, че в момента най-важното е потушаването на пожарите. По негово мнение, става въпрос за небрежно и немарливо отношение на отделни граждани. Вътрешният министър също така поясни, че системата за ранно предупреждение при бедствия трябва да бъде предвидена в заповедите за обявяване на бедствено положение. В случая с пожарите в село Воден, мобилните оператори не са имали покритие и е нямало електричество, което е затруднило комуникацията.

Калин Стоянов отрече да има недостиг на пожарникари при потушаването на пожарите в момента. Той уточни, че предстои назначаването на 202 нови пожарникари, което ще увеличи екипите на пожарната. Министърът подчерта, че няма недостиг на ресурси и сили, като има достатъчно помощ от горски служители, военни и доброволци.

Относно искането за оставката му от страна на "Възраждане" и "Продължаваме Промяната - Демократична България", министър Стоянов заяви, че няма намерение да подаде оставка. „Жалка история, не мога да коментирам техните искания точно в този момент. Няма да си подам оставката“, каза Стоянов. Той подчерта, че критиките идват от хора, които нямат реален опит в такива ситуации. „Хора, които са виждали огън само и единствено, когато са виждали клечка кибрит, но обясняват кое как е трябвало да стане“, допълни министърът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Запознат
    Има информация от МВР ,че има умишлено запалени пожари от лица свързани с УСрайна и батальона Азов
  • -2
    2
    Запознат
    Има информация от МВР ,че има умишлено запалени пожари от лица свързани с Русия
  • 0
    1
    Sapun
    За теб не оствка, а затвор!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари