Какво цели руският ядрен шантаж?

0
"Има реална опасност Русия да отвърне на атака.", смята Кадри Киик, експерт от Европейския
"Има реална опасност Русия да отвърне на атака.", смята Кадри Киик, експерт от Европейския

Щом напрежението скочи, президентът Владимир Путин всеки път размахва ядрената заплаха - добре обмисленастратегия за сплашване на Запада, която прикрива военното изоставане на Русия и всеки момент може да влоши нещата, ако истерията надвие разума.

Когато анексира Крим, господарят на Кремъл заяви, че е готов да посегне към ядреното оръжие. До края на годината той ще снабди руските стратегически сили с 40 нови междуконтинентални ракети. Редовно обещава и да разположи ракети с малък обсег "Искандер" в Калининград до самите врати на Европейския съюз. "Всеки тълкува превратно намеренията на другия и по-специално Москва. Има реална опасност Русия да отвърне на атака, съществуваща само в нейното въображение", смята Кадри Киик, експерт от Европейския съвет за външни отношения във Вашингтон.

Едва-що разбулени в понеделник от "Ню Йорк таймс", американските планове за базиране на танкове в Източна Европа предизвикаха на другия ден изявлението за 40-те ракети, което тутакси разтревожи Запада.

"Неоправдано и опасно" нарече в отговор това решение ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг. "Никой не иска да се върнем към Студената война", добави шефът на американската дипломация Джон Кери. Пазете се от "ескалация на думи, а после и с действия", предупреди Берлин.

Путин обаче не казва нищо ново с войнствената си поза - Русия вече 15 години модернизира своите ядрени сили, без изобщо да наруши договора СТАРТ за съкращаване на стратегическите въоръжения.

Федерацията се сдоби през 2014 г. с още 38 балистични междуконтинентални ракети, предвижда тази година да купи 40, но и да свали от въоръжение 72 твърде остарели. В крайна сметка това ще намали сухопътния й арсенал (близо 300 ракети), заявява Игор Сутягин, военен експерт по руските проблеми от Кралския институт на обединените въоръжени сили (RUSI) в Лондон.

Както сочат данни, разменени в рамките на новото споразумение СТАРТ от 2010 г., руската армия е разполагала в края на 2014 г. с 528 носители на ядрени заряди, монтирани в подземни шахти, на подводници или бомбардировачи, срещу 794 в САЩ. Следователно е твърде назад от целите, посочени в СТАРТ, който предвижда през 2018 таваните да се понижат до 700 броя.

Защо Москва размахва червен плащ пред Запада?

Защо тогава Кремъл вдига толкова шум? За да сплаши възможно по-силно хората на Запад, да всее разцепление и да ги предпази от съблазънта да използват сила в момент, когато се трупа напрежение между двата лагера, смята експертът.

"Единствените властови инструменти, с които разполага Русия, са военни - това са "спецназът" (специалните части) и ядрените сили. Но няма как да заплаши света със "спецназ". Значи остават ядрените оръжия", обяснява Сутягин.

Русия използва и положението си на единствена ядрена свръхдържава наред със САЩ, за да прикрие по-добре слабостта на своите обикновени въоръжени сили.

Посланието е предимно политическо - "имаме атомни оръжия, не го забравяйте", но самата заплаха да бъдат употребени вече носи рискове, признава Сутягин.

Руски стратегически бомбардировачи и ядрени подводници изникват пак и пак до самите брегове на натовски държави и в Черно море, влизайки в допир с "противникови" сили. Опасността от злополуки съответно нараства.

"В крайна сметка никой не го желае. И двата лагера са наясно, че ако стигнат до военна конфронтация и всеки притежава ядрена мощ, последиците ще са драматични за всички", посочва Джефри Манкоф, експерт от Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

Размахвайки червения плащ, Владимир Путин доказва правотата на всички вашингтонски босове, нежелаещи да загърбят старите си рефлекси от времето на Студената война, с риск да засили оръжейната надпревара.

"Той осигурява доводи на онези в САЩ, които пледират за по-бърза и по-амбициозна модернизация на американския арсенал", коментира Камий Гран, директор на Фондацията за стратегически изследвания в Париж.

Тревога сред експертите буди не толкова междуконтиненталната заплаха, доста слабо вероятна, колкото ракетите със среден и малък обсег (под 5500 км). Подозира се, че Москва е изпробвала крилата ракета в нарушение на договора от 1987 г., който забранява ядрените оръжия със среден обсег в Европа.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какво правите с ракията, която остава?
- Не разбирам въпроса!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари