Какво ни коства "бързата мода"?

1
Носенето на дрехи, закупени от големите онлайн платформи, може да доведе до сериозни здравословни проблеми
Носенето на дрехи, закупени от големите онлайн платформи, може да доведе до сериозни здравословни проблеми Видео: NOVA

Носенето на дрехи, закупени от големите онлайн платформи, може да доведе до сериозни здравословни проблеми

Носенето на дрехи, закупени от големите онлайн платформи, може да доведе до сериозни здравословни проблеми. За това предупреждават компании, занимаващи се с рециклиране на текстил. Непрестанното пазаруване на евтини дрехи вреди и на природата, смятат експерти.

Евтини дрехи с висока цена

Така наречената бърза мода, основно разпространявана чрез китайски сайтове, разчита най-вече на пластмаса и материали, които не могат да се рециклират. Популяризирането и продажбите на тези дрехи нарастват изключително бързо, но качеството им е съмнително, предупреждават български текстилни производители.

„Имаме много агресивен маркетинг от страна на големи китайски онлайн платформи за търговия. И разбира се, имаме ниските цени, които понякога се дължат на чисто непазарни практики в процеса на производството и във веригите на доставка. Наблюдават се спадове в оборотите, отлив на клиенти към тези китайски сайтове. От друга страна, не може да се пренебрегне и ефектът върху околната среда, който е съществен,“ каза пред NOVA Иван Люцканов от Българска асоциация кръгов текстил.

Въздействие върху околната среда

Модната индустрия допринася за 10% от глобалните въглеродни емисии. Бързото производство и еднократната употреба на дрехи значително увеличават текстилните отпадъци. Текстилната индустрия е на второ място след земеделието по използване на вода. В производствения процес се прилагат и различни химикали, които вредят не само на околната среда, но и на здравето. Повечето от купуваните дрехи, особено от бързата мода, се носят кратко и се изхвърлят,“ добави Люцканов.

Проблемите на търговците и младите потребители

Търговците на дребно са недоволни от повишаването на продажбите на бързата мода, докато младите стават все по-очаровани от нея. Експертите препоръчват да се купуват по-малко дрехи, но такива, които издържат на по-дълга употреба.

Препоръки за по-устойчиво потребление

Експертите съветват потребителите да избягват евтините и нискокачествени дрехи, които имат кратък живот и допринасят за натрупването на текстилни отпадъци. Вместо това, те насърчават покупката на по-качествени и трайни дрехи, които да се носят дълго време и да не изискват честа подмяна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари