Какво е лицето на бедността в България

0
Служебното правителство предлага увеличение на линията на бедност с 112 лева
Служебното правителство предлага увеличение на линията на бедност с 112 лева

Служебното правителство предлага увеличение на линията на бедност с 112 лева

В контекста на нарастващите икономически предизвикателства, темата за бедността в България отново излиза на преден план. Идеята на служебното правителство за увеличаване на линията на бедност от 526 на 638 лева предизвика оживена дискусия между експерти.

В предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS, Михаил Кръстев и Атанас Кацарчев, икономист на Конфедерацията на труда "Подкрепа", обсъдиха актуалните проблеми, свързани с определянето на линията на бедност и социалните плащания в страната.

Михаил Кръстев подчерта важността на балансирания подход при определянето на социалните плащания: "Важно е социалните плащания да не бъдат прекалено високи или прекалено ниски. Затова е нужен тристранният диалог между държава, синдикати и работодатели". Той изрази загриженост относно непрогнозируемостта при определянето на бюджетната рамка за следващата година и подчерта необходимостта от предварителен разчет преди определянето на социалните плащания.

От своя страна, Атанас Кацарчев акцентира върху мащаба на проблема с бедността в България: "Проблемът не е в отчета, проблемът е в броя на хората, които са бедни. Бедността е прекалено голяма. Събираме капачки, даряват се раници, учебници – това означава бедни хора. Бедността създава прекалено много сътресения". Той подчерта необходимостта от обвързване на линията на бедност с жизнения минимум.

Според данните, представени от Кацарчев, 48 процента от домакинствата в България са под линията на бедност преди социалните плащания. Той определи настоящата линия на бедност като "смешна сума" и направи сравнение между реалните нужди и официалните стандарти: "1500 на човек месечно е минимумът на човек за съществуване, а линията на бедност е 600 лева".

Кацарчев подчерта и моралния аспект на проблема: "Едно цивилизовано общество не би трябвало да допуска да има бедни, болни. Няма как в едно семейство да оставиш едното ти дете да гладува за сметка на другото".

Михаил Кръстев от своя страна акцентира върху необходимостта от дългосрочни решения: "Целта е все по-малко хора да имат нужда от социални плащания". Според него, това може да се постигне чрез развитие на икономиката, създаване на предвидима бизнес среда и поддържане на ниска данъчна тежест.

Дискусията подчерта спешната нужда от комплексен подход към проблема с бедността в България, включващ както краткосрочни мерки за подпомагане на най-уязвимите групи, така и дългосрочни стратегии за икономическо развитие и социално включване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    100%
    Лицето е Бенчо. Беден на мозък.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари