Какво дели България и Румъния: Една река и дни чакане

1
И румънците започват ремонт на моста при Русе
И румънците започват ремонт на моста при Русе Снимка: БГНЕС

И румънците започват ремонт на моста при Русе

Това лято Дунав, който разделя България и Румъния, се превърна в истински кошмар за шофьорите и превозвачите, опитващи се да преминат границата, пише Mediapool. Опашките, които вече са част от ежедневието, достигнаха нови върхове, като чакането не е въпрос на часове, а на дни. Тази критична ситуация е породена от редица фактори, сред които засилен трафик, ремонтни дейности на инфраструктурата и бавещи се международни споразумения.

Превозвачите на ръба на търпението

Превозвачите са особено недоволни от ситуацията, която се влошава с всяка изминала година. Те проведоха среща със служебния премиер Димитър Главчев в началото на август, където той обеща "най-скоро време" да бъдат взети мерки за облекчаване на трафика. Но с наближаването на края на лятото, конкретни действия все още липсват.

В отговор на нарастващото напрежение, Главчев нареди на трима министри - вътрешния Атанас Илков, транспортния министър Красимира Стоянова и регионалния министър Виолета Коритарова, да предприемат "спешни мерки" за отпушване на трафика. Проблемът обаче не е нов - той съществува вече над 20 години, и опитите за неговото решаване досега не са дали резултати.

Ремонтни дейности на Дунав мост: Предизвикателствата продължават

Тази година ситуацията се усложни допълнително от започналия в началото на юли основен ремонт на българския участък на Дунав мост между Русе и Гюргево. Румънската страна също планира ремонтни дейности, които ще започнат след 20 септември. Това означава, че трафикът през моста ще бъде още по-затруднен.

Ремонтът на българския участък, който ще продължи две години и струва близо 23 милиона евро, е двойно по-скъп от румънския. Той обаче е неизбежен, тъй като мостът не е основно ремонтиран от построяването му през 1954 година. Въпреки значителния обществен натиск и инцидентите, които се случиха през пролетта, българското правителство реши да започне ремонтните дейности, без да спира напълно движението по моста, за да не затруднява още повече трафика.

Фериботът Русе - Гюргево: Дългоочаквано решение, което се бави

Паралелно с ремонта на моста, българското правителство планираше да стартира и фериботната връзка между Русе и Гюргево. Тя трябваше да поеме тежките камиони и да облекчи трафика с до 30%. Въпреки че България е напълно готова за тази операция, Румъния се бави вече повече от година.

Румънските власти заявяват, че причината за забавянето е в технически и правни проблеми, свързани с инфраструктурата и логистиката на граничния пункт. Но тези обяснения не успокояват българските власти и превозвачите, които очакват конкретни действия.

Натовареният трафик и нуждата от нови мостове

В момента четири фериботни линии функционират между България и Румъния, но те са далеч от това да разрешат проблема с натоварения трафик. На фериботните линии също има опашки, които понякога достигат до едно денонощие. Особено критична е ситуацията на ферибота Силистра - Кълараш.

Всички тези фактори правят очевидна нуждата от нови мостове над Дунав. След дълги преговори между България и Румъния, беше взето решение за изграждането на трети мост между Русе и Гюргево. Но очакванията са съоръжението да бъде готово най-рано през 2035 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    3
    Кольо
    Колкото и да е иронично дели ги ЕС!
  • 4
    2
    archibal
    Тия стоки в тировете според теб за къде отиват?!? Ама то трябва малко и да се мисли
  • 6
    1
    aha
    Да паднат проверките. Да се разберат помежду си двете държави. Онези на запад искат да има проверки, за да има цедка за хора. Искат да хващаме евентуални имигрианти отиващи към тях. Да се оправят, ние трябва да си гоним нашия интерес.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари