Какви са цените на бензина и дизела в Европа

0
Къде да заредите най-евтино по време на лятното пътуване?
Къде да заредите най-евтино по време на лятното пътуване?

Къде да заредите най-евтино по време на лятното пътуване?

Лятото е сезонът на пътуванията и много европейци решават да обикалят континента с автомобил. Правилният избор на място за зареждане с гориво може да спести значителни суми. Германската обществена медия АРД изчислява, че при зареждане на 50 литра бензин, германците могат да спестят до 15 евро, ако изберат най-подходящата съседна държава за зареждане.

Къде е най-изгодно за германците?

В Германия средните цени за литър от най-разпространения бензин през юни достигат 1,77 евро, докато дизелът се продава за 1,66 евро. Съседните държави обаче предлагат по-изгодни условия. Най-евтино горивото е в Полша, където бензинът струва 1,48 евро, а дизелът е с 18 цента по-евтин от германския. Чехия също е добра опция, с цени от 1,53 евро за литър бензин и 21 цента по-ниска цена за дизел.

Средни цени в съседните държави

Цените в Унгария и Словакия също са атрактивни, с около 32 и 24 цента по-ниски при бензина и 12 и 17 цента при дизела в сравнение с Германия. Австрия предлага бензин с 22 цента по-евтин, а в Словения и Хърватия бензинът струва съответно 34 и 29 цента по-малко.

На запад от Германия горивата са значително по-скъпи, освен в Люксембург, където бензинът е с 26 цента по-евтин, а дизелът - с 16 цента. Най-скъпо остава в Швейцария, Италия, Франция и Нидерландия.

Най-ниски цени в Европейския съюз

България е лидер в Европейския съюз по ниски цени на горивата - 1,33 евро за литър бензин и 1,31 евро за литър дизел. В Гърция бензинът е значително по-скъп от Германия - 1,88 евро за литър, а дизелът е по-евтин - 1,62 евро. Дания води класацията за най-скъп бензин в Европейския съюз с цена от 2,02 евро за литър, докато дизелът е най-скъп в Белгия и Дания с цена около 1,74 и 1,73 евро.

Балканите: Турция предлага най-евтино гориво

На Балканите най-изгодно е в Турция, където литър бензин струва 1,15 евро, а дизелът е с цент по-скъп. В Румъния и Северна Македония цените също са по-ниски от средните за Европейския съюз, докато в Сърбия горивата са по-скъпи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари