Какви са глобите за хвърляне на боклук около контейнерите?

0
Някои дори хвърлят отпадъци директно през прозореца
Някои дори хвърлят отпадъци директно през прозореца Видео: NOVA

Някои дори хвърлят отпадъци директно през прозореца

В разгара на ремонтния сезон в София стотици хиляди жители са глобени за неправилно изхвърляне на отпадъци. Столична община е наложила глоби за общо 102 000 лева само през първите шест месеца на годината. Причината – столичани не спазват правилата за изхвърляне на битови и едрогабаритни отпадъци, включително мебели.

Извозването на стари мебели и други обемни предмети до депата е организирано по график, публикуван на сайта на общината. Всеки, който има нужда от премахване на подобни вещи, може да се свърже с общинските служби и да организира извозването им. Но въпреки това мнозина пренебрегват тези указания, като изхвърлят старите си вещи не в предназначените контейнери, а до тях или дори директно на улицата.

"Изхвърлянето на стари мебели и дори санитарни изделия е позволено, но с ограничение. Може да бъдат малки обекти – 2-3 чувала с отпадъци, но ако съборите стените на целия си апартамент, ще трябва да наемете специализирана фирма за почистване", заяви пред NOVA Емил Георгиев, директор на дирекция "Управление и планиране на отпадъците".

Много хора не са наясно с този процес и предпочитат да оставят старите си вещи до контейнерите за смет, което води до натрупването на боклуци и допълнителна работа за общинските служби. Но за други това се оказва "златна мина". Старите мебели и предмети често се превръщат в ценни "винтидж" находки.

Колекционерът Владимир, който от години обикаля Европа и България в търсене на уникални стари предмети, споделя, че често намира съкровища сред изхвърлените вещи. "В Дания открих много находки на благотворителни търгове, но и тук в България има интересни неща. Най-много съм събирал стари индустриални столчета, които са използвани в лаборатории и училища", разказва той.

Въпреки че глоби за неправилно изхвърляне на отпадъци се налагат ежедневно, тези мерки изглежда не са достатъчно строги, за да се справят с проблема. Георгиев пояснява: "Глобите възлизат на 102 000 лева, но това е само 5 стотинки на човек, което е много малко за град с 2 милиона жители."

Ремонтите в столицата водят до големи количества отпадъци, а някои хора дори не си правят труда да изнесат боклука до контейнера, а директно го хвърлят през прозорците. Тази практика е не само неприятна за околните, но и създава сериозни проблеми за общинските служби по чистота.

От друга страна, за тези, които виждат потенциал във "винтидж" мебелите, старите изхвърлени вещи са възможност за печалба. Колекционери като Владимир откриват в отпадъците истински съкровища, които могат да бъдат реставрирани и продадени за значителни суми.

Общинските власти призовават гражданите да се информират за графиците за извозване на едрогабаритни отпадъци и да не нарушават правилата, тъй като глобите ще продължат да се увеличават в случай на нарушения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари