Как трябва да си режем ноктите на краката?

2
Има шест основни стъпки
Има шест основни стъпки

Има шест основни стъпки

Изрязването на ноктите на краката може да изглежда като проста задача, но ако не се извърши правилно, това може да доведе до редица проблеми, включително болезнени враснали нокти, инфекции и дори трайни увреждания на нокътната плочка. Врастването на ноктите е често срещан проблем, при който ноктите започват да растат в кожата, което причинява възпаление, дискомфорт и болка. За да се предотвратят тези неприятни последствия, е важно да се следват няколко основни стъпки за правилното изрязване на ноктите на краката.

Шест стъпки за правилното изрязване на ноктите на краката

1. Избор на подходящ инструмент

Правилното изрязване на ноктите започва с избора на подходящ инструмент. Специалистите препоръчват използването на нокторезачка или маникюрна ножичка, предназначени специално за тази цел. Избягвайте обикновените ножици, тъй като те могат да предизвикат неравномерно рязане и дори наранявания.

За да предотвратите риска от пренасяне на бактерии или гъбички между ръцете и краката, най-добре е да използвате две различни нокторезачки – една за пръстите на ръцете и една за тези на краката. Ноктите на краката обикновено са по-дебели и широки, затова и инструментът за тяхното изрязване трябва да бъде по-голям и по-устойчив. Не забравяйте редовно да почиствате и дезинфекцирате инструментите си, за да минимизирате риска от инфекции.

2. Поддържане на правилната честота на изрязване

Честотата на изрязване на ноктите на краката също играе ключова роля за тяхното здраве. Ноктите на краката растат с около 2 милиметра на месец, което означава, че е достатъчно да ги подрязвате на всеки шест до осем седмици. Въпреки това, ако сте активен човек или спортист, особено ако често тичате, може да е необходимо да извършвате процедурата по-често, за да предотвратите неудобства.

3. Изрязване на сухи или мокри нокти

Един от най-честите въпроси, които хората си задават, е дали трябва да изрязват ноктите на краката си преди или след душ. Обикновено се препоръчва да го правите на сухи нокти, тъй като те са по-малко склонни да се огъват или разкъсват при рязане, което води до по-чисто и равномерно изрязване. За хора с по-дебели нокти, изрязването след душ може да бъде по-лесно, тъй като топлата вода омекотява ноктите и ги прави по-лесни за манипулиране.

4. Поддържане на правилната дължина

Поддържането на правилната дължина на ноктите също е от съществено значение за предотвратяване на врастването им. Ноктите, които са твърде дълги, са по-податливи на счупване или закачане, което може да доведе до деформация на нокътната плочка. Идеалната дължина на ноктите на краката е около 1 до 2 милиметра от свободния край.

5. Изрязване на ноктите по правилния начин

Когато изрязвате ноктите на краката си, уверете се, че го правите направо напречно, за да избегнете врастване. За постигане на прав ръб е най-добре да използвате две подрязвания – едно леко встрани от нокътя и едно за премахване на остатъка, като следвате линията на предишния разрез.

6. Пилене за изглаждане на ръбовете

След изрязването на ноктите, използвайте пила, за да изгладите назъбените ръбове, които могат да се закачат за дрехи или обувки и да доведат до счупване на ноктите. Това също така ще направи ръбовете на ноктите по-малко остри и ще намали риска от врастване.

Как да изрежете дебели нокти на краката

Ноктите на краката могат да станат по-дебели поради различни причини като гъбични инфекции, псориазис, наранявания или дори носене на тесни обувки. В такива случаи процесът на изрязване изисква допълнително внимание. За да направите ноктите по-лесни за изрязване, първо потопете краката си в топла вода за поне 10 минути, след което ги подсушете добре. Използвайте нокторезачка, като правите малки и постепенни разрези, за да избегнете раздробяване на нокътя. Винаги режете напречно, без да заобляте ъглите, за да избегнете врастване на нокътя.

Изрязване на ноктите на краката с гъбички

Ако имате гъбична инфекция на ноктите, е важно да следвате стъпките за рязане на дебели нокти, като същевременно предприемете и допълнителни мерки. Използвайте медицински ножици за нокти, тъй като обикновените може да не са достатъчно ефективни. Накиснете краката си за по-дълго време – около 20 до 30 минути в топла вода. След всяка употреба дезинфекцирайте нокторезачката с алкохол или разредена белина, за да предотвратите разпространението на инфекцията.

Ако гъбичната инфекция не се подобрява, задължително се консултирайте с лекар, за да получите подходящо лечение и препоръки за грижа за ноктите на краката.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Ко? Не!
    Ще питам Пенчо как да си режа ноктите на краката.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари