Как да се предпазим от омагьосания кръг на диетите?

0
Нагласата ни влияе на усвояването на храната
Нагласата ни влияе на усвояването на храната

Нагласата ни влияе на усвояването на храната

Грижата за тялото е сложен процес, който включва не само физическа активност и правилно хранене, но и внимание към емоциите и психическото ни състояние. Експертът по здравословен начин на живот Руми Илиева сподели своите мисли по тази тема в предаването "Добър вечер, София". Тя подчерта важността на това, какво влагаме в тялото си чрез храната и как нашата нагласа може да повлияе на усвояването на хранителните вещества.

Внимание към детайлите в храненето

Руми Илиева акцентира върху необходимостта да бъдем внимателни с това, което консумираме. Тя съветва да се избягва храната, чийто етикет не разбираме или не сме сигурни какви съставки съдържа. Според нея най-добрият избор са хранителните продукти от естествени източници като плодове, зеленчуци, ядки, семена, месо и мляко. Ако приготвяме храната си от тези продукти и сме запознати с техния произход, това може да допринесе за здравословен начин на живот.

Нагласата има значение

Освен качеството на храната, Илиева подчертава, че нагласата ни към нея също играе роля в процеса на усвояване. Според направени изследвания, ако вярваме, че определена храна е нездравословна, това може да повлияе негативно на нашето тяло, дори ако тази храна е безопасна и балансирана. В същото време, ако подхождаме с позитивно отношение към храната, която консумираме, това може да подобри усвояването на хранителните вещества.

Омагьосаният кръг на диетите

Диетите често са свързани с ограничения и стрес, които могат да доведат до обратен ефект. За да избегнем този капан, Илиева препоръчва да се съсредоточим върху балансираното хранене. Един от начините да постигнем това е чрез правилно разпределяне на храната в чинията. Тя съветва половината от чинията да бъде запълнена със зеленчуци, особено зеленолистни като магданоз, копър, броколи и зеле. Останалата част от чинията може да съдържа протеин от месо или риба, и малко количество въглехидрати като ориз или картофи.

Вътрешното знание и доверието в себе си

Илиева насърчава хората да се доверят на вътрешното си усещане за това, коя храна е подходяща за тях. Често се случва да следваме съвети от статии и изследвания, пренебрегвайки сигналите, които ни дава собственото ни тяло. Тя подчертава значението на това да се храним само когато сме гладни и да заменим чувството на задължение с желание.

Емоционалното хранене и как да го избегнем

Руми Илиева разглежда и темата за емоционалното хранене, което често се проявява като начин да се справим със стреса или безпокойството. Тя препоръчва да се научим да разпознаваме момента, в който изпитваме желание да ядем поради емоции, а не поради физически глад. Осъзнатото дишане е един от методите, които можем да използваме, за да се справим с тези моменти и да се насочим към истинските си нужди.

Започни сега, не отлагай

В края на разговора Руми Илиева съветва да не отлагаме грижата за себе си. Много хора решават да започнат здравословен начин на живот от понеделник или след празници, но често това отлагане води до липса на действие. Започването тук и сега е ключът към успеха.

Здравословният начин на живот изисква не само физическа грижа, но и осъзнато отношение към храната и емоциите ни. Спазването на тези принципи може да доведе до значителни подобрения в качеството на живота и дългосрочно здраве.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари