Как да помогнем на човек, който се е задавил?

2
Правилно ли е да потупаме по гърба пострадалия?
Правилно ли е да потупаме по гърба пострадалия? Видео: NOVA

Правилно ли е да потупаме по гърба пострадалия?

Задавянето е критична ситуация, при която бързата и правилна реакция може да спаси живот. Но знаете ли как да действате, ако дете или възрастен се задави? Често срещаният въпрос е дали потупването по гърба е правилен подход. Доктор Даниел Дончев, анестезиолог и реаниматор в най-голямата спешна болница в България – Университетска болница „Пирогов“, предоставя отговори на тези въпроси.

В предаването „Пулс“ по NOVA NEWS, д-р Дончев обяснява основните стъпки, които трябва да се следват в такива ситуации.

„Ако пациентът може да кашля и диша, го насърчаваме да продължава да кашля, докато не изхвърли чуждото тяло, посочва той. Това е първата реакция, която трябва да се вземе предвид при задавяне – кашлицата често е достатъчно ефективна за отстраняване на препятствието в дихателните пътища.

За малки деца, д-р Дончев обяснява, че е допустимо да се приложат пет потупвания по гърба, като това трябва да се направи правилно и с внимание. Техниките за оказване на първа помощ са важни и изискват внимание, за да не се нарани пострадалият.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари