Как да избегнем депресията след летните отпуски?

0
Психотерапевтът Михаела Георгиева разкри симптомите и решенията при постваканционния синдром
Психотерапевтът Михаела Георгиева разкри симптомите и решенията при постваканционния синдром

Психотерапевтът Михаела Георгиева разкри симптомите и решенията при постваканционния синдром

В разгара на лятото, когато мнозина се наслаждават на заслужени ваканции, възниква въпросът какво се случва след това. За някои хора връщането на работа след почивка е свързано с напрежение, депресия и раздразнение – феномен, известен като постваканционен синдром. Макар това да не е официално клинично състояние, симптомите му са широко разпространени и често срещани сред хората, които се връщат към ежедневните си задължения след отпуска.

Според психотерапевта Михаела Георгиева, симптомите на постваканционния синдром включват носталгия, тревожност без видима причина, нарушен сън, общо неразположение и резки промени в настроението. В ефира на предаването „България сутрин“ тя обясни, че тези симптоми се проявяват, когато хората не планират правилно връщането си към работа и позволяват на негативните емоции да се задълбочат.

„Важно е да планираме връщането си след почивката. Трябва да помислим за дните, в които ваканцията свършва, и да не приемаме отпуската като бягство“, коментира Георгиева. Тя подчерта, че най-сериозно засегнати от тези симптоми са хората, които не се чувстват щастливи и удовлетворени от работата си. За тях връщането на работа след почивка може да бъде изключително стресиращо, което допълнително влошава симптомите на постваканционния синдром.

Този проблем обаче не засяга всички по еднакъв начин. Някои хора нямат нужда от продължителен отпуск, защото успяват да съчетаят работата с личния живот и дори носят части от работата си вкъщи. Така те не изпитват рязката промяна от ваканционното настроение към ежедневните задължения. За други пък, връщането на работа може да е по-леко, ако работната им среда е по-гъвкава. Например, в Гърция наскоро бе обсъдена възможността за въвеждане на шестдневна работна седмица, докато в някои скандинавски държави вече експериментират с четиридневна работна седмица. Тези различия подчертават колко важна е работната среда за адаптацията на служителите след почивка.

Психотерапевтът Михаела Георгиева споделя, че важна част от успешното връщане на работа е позитивната нагласа и поддържането на позитивни емоции от ваканцията. „Трябва да гледаме на почивката като на натрупване на нови емоции и преживявания. Можем дори да си водим дневник със снимков материал“, съветва тя. По този начин човек запазва положителните емоции, които му помагат да премине по-леко към работната рутина.

Една от препоръките на специалистите е да не се връщаме напълно към старата си рутина. Вместо това можем да запазим някои елементи от ваканционното си настроение и да ги пренесем в ежедневието си. Например, ако по време на почивката сме свикнали да си правим освежаващи плодови коктейли, можем да продължим тази практика и след връщането си на работа. Това ще ни помогне да запазим част от позитивната енергия и да направим прехода към работното ежедневие по-плавен.

Можем също така да донесем сувенири на колегите си. С тях не само споделяме нещо материално, но и емоции и преживявания, които можем да внесем в работната атмосфера“, добавя психотерапевтът.

Въпреки че постваканционният синдром е често срещан, той може да бъде избегнат с правилно планиране и позитивна нагласа. Важно е да приемем почивката като възможност за натрупване на нови преживявания и да не я разглеждаме като бягство от работата. Така можем да превърнем връщането на работа в нещо по-леко и дори вдъхновяващо.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари