Къде се намира най-големият музей на открито в Европа?

0
Най-големият музей на открито в Европа ви отвежда в миналото на румънско село
Най-големият музей на открито в Европа ви отвежда в миналото на румънско село Снимка: Мартина Ганчева / БТА

Най-големият музей на открито в Европа ви отвежда в миналото на румънско село

Най-големият музей на открито в Европа се намира в град Сибиу, Румъния. Този уникален комплекс носи името Национален музеен комплекс "Астра" и впечатлява с огромната си територия и богатата културна история, която съхранява. За да разгледате всичко в детайли, ще ви е необходима поне една седмица.

Разположен върху площ от 96 хектара, музеят е сред живописния пейзаж на природен резерват. С дължина на алеите от цели 10 километра, посетителите могат да ги обходят пеша, с велосипед или дори с файтон. По тези пътеки ще се насладите на над 400 традиционни къщи и домакинства, занаятчийски работилници, малки дървени църкви, плевни, както и на водни и вятърни мелници. На всяка крачка ще срещате свободно разхождащи се животни като коне, крави и кучета. Интериорът на къщите, запазен в автентичен вид, разказва истории от селския живот в Румъния през XVII до XIX век.

Историите на миналото са обогатени и от впечатляващите колекции, състоящи се от над 200 000 предмета, сред които текстил, бродерия, керамика, дървени изделия, икони и снимки. Особен интерес предизвикват дървеният боулинг, древен прототип на СПА център, къщата на лозаря от Влъдещ, окръг Вълча, която дори е изобразена на банкнотата от 10 леи, както и най-старият паметник на музея – църквата от Дретея, окръг Клуж, построена през 1672 година с удивителни запазени стенописи.

За тези, които обичат риболова, музеят предлага възможност да хвърлят въдица в спокойните води срещу минимална такса, макар че уловът, който могат да отнесат със себе си, е ограничен.

В допълнение към културните и природни забележителности, комплексът предлага и кулинарни изкушения. В един от трите хана на територията на музея се сервират традиционни ястия от Трансилвания, приготвени по автентични рецепти. Туристите с удоволствие опитват „папанаши“ – сладки понички с бяло сирене, гарнирани със сметана и сладко от боровинки, вишни или горски плодове. Особено привлекателно е, че обикновено това сладко изкушение се поднася по две в порция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари