Изригванията на тъмната плазма застрашават комуникациите на Земята

0
Радиопрекъсвания и възможни смущения в авиацията и сателитите
Радиопрекъсвания и възможни смущения в авиацията и сателитите

Радиопрекъсвания и възможни смущения в авиацията и сателитите

Изригванията на тъмна плазма, известни още като "студени" слънчеви изригвания, могат сериозно да застрашат радиокомуникациите на Земята тази седмица. Според данни от Националната администрация за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA), публикувани от вестник „Дейли Мейл“, вероятността от радио прекъсвания поради тези изригвания достига 60%.

Тъмната плазма, която се отличава с по-ниска температура в сравнение с обикновените "топли" слънчеви изригвания, може да има същото въздействие върху радиокомуникациите. Изригванията от този тип са станали обект на сериозно изследване едва през последното десетилетие. Макар че температурата им е по-ниска, те произвеждат значителни количества микровълнова радиация и по-високи пикови честоти на гиросинхротронно лъчение. Този вид радиация е отговорен за интензивността и разрушителността на радиоизлъчването по време на изригването.

Влияние върху различни сектори

NOAA предупреждава, че ако изригванията на тъмна плазма се случат до петък, 26 юли, те могат да попречат на радиокомуникациите, авиацията и сателитните комуникации. Радио прекъсванията могат да затруднят работата на авиокомпаниите, които разчитат на радио връзки за навигация и комуникация с наземните служби. Също така, сателитните комуникации, които поддържат интернет връзки, телевизионни предавания и навигационни системи, могат да бъдат сериозно засегнати.

Изригванията на тъмна плазма са сравнително нов феномен за астрофизиката, но изследванията показват, че тяхното влияние върху Земята може да бъде значително. За разлика от топлите слънчеви изригвания, студените имат по-сложна структура и могат да произвеждат по-високи пикови честоти на гиросинхротронно лъчение. Този вид лъчение е много мощен и може да причини значителни смущения в радиокомуникациите.

Историческа перспектива и научни открития

През последните десет години астрофизиците са се фокусирали върху изучаването на студените слънчеви изригвания и тяхното въздействие върху Земята. Това изследване е от съществено значение, тъй като изригванията на тъмна плазма могат да имат значително по-голямо влияние върху радиокомуникациите, отколкото се предполагаше по-рано. Те произвеждат същото количество микровълнова радиация като топлите слънчеви изригвания, но с по-висока интензивност на радиационното излъчване.

Научните открития в тази област са от съществено значение за предсказване и управление на въздействията върху Земята. Разбирането на механизмите на студените слънчеви изригвания и техните последици може да помогне за създаване на по-ефективни методи за защита на радиокомуникациите и сателитните системи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари