Израел обяви извънредна ситуация

3
„Хизбула” изстреля десетки ракети срещу северната част на страната
„Хизбула” изстреля десетки ракети срещу северната част на страната Снимка: ЕPA / БГНЕС

„Хизбула” изстреля десетки ракети срещу северната част на страната

Израел се намира в извънредно положение за следващите 48 часа, след като министърът на отбраната Йоав Галант обяви спешни мерки в отговор на нарастващата ескалация на напрежението с терористичната групировка „Хизбула“, съобщи "Харец". Мащабни военни действия в региона водят до засилване на конфликта между Израел и Ливан, което поставя на изпитание стабилността на целия Близък изток.

В рамките на последните часове израелските военни извършиха значителни въздушни удари в Южен Ливан, насочени срещу обекти, свързани с „Хизбула“ – терористична организация, подкрепяна от Иран. След атаките, групировката отговори със серия ракетни удари по Северен Израел, като ситуацията ескалира с всеки изминал час.

Отзвук и мерки в Израел

Обявената извънредна ситуация дава на израелските власти широки правомощия за контрол на ситуацията, включително възможността армията да издава директни инструкции към цивилното население, да ограничава числеността на събирания и дори да затваря цели райони. Тези мерки целят да минимизират жертвите сред гражданското население и да осигурят безопасността на жителите в засегнатите от ракетните атаки райони.

Министърът на отбраната Йоав Галант заяви, че ситуацията е изключително сериозна и изисква незабавна реакция от страна на армията и правителството. Въздушните атаки и последвалите ракетни обстрели представляват ново ниво на напрежение, което може да доведе до мащабен конфликт между Израел и „Хизбула“.

Международен контекст и последици

Изострянето на напрежението между Израел и „Хизбула“ се разглежда и в контекста на по-широките геополитически игри в Близкия изток, където Иран има значително влияние върху действията на групировката. САЩ и други международни партньори на Израел следят ситуацията с повишено внимание и призовават за деескалация на конфликта.

Очаква се, че следващите 48 часа ще бъдат критични за развитието на събитията, като всяка нова атака или контраудар може да доведе до по-мащабна военна операция. Израелската армия е в пълна готовност за допълнителни действия в случай на продължаваща агресия от страна на „Хизбула“.

Въпреки усилията за овладяване на напрежението, остава рискът от разрастване на конфликта, което би могло да има тежки последици не само за Израел и Ливан, но и за стабилността на целия регион.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари