Израел нанесе най-масираните въздушни удари по Ливан

1
Израелската армия предупреждава жителите на Южен Ливан да се дистанцират от "Хизбула"
Израелската армия предупреждава жителите на Южен Ливан да се дистанцират от "Хизбула" Снимка: Асен Игнатов / Архив

Израелската армия предупреждава жителите на Южен Ливан да се дистанцират от "Хизбула"

В понеделник, 23 септември 2024 година, Израел осъществи най-мащабната си въздушна атака от близо година насам срещу обекти на ливанската шиитска групировка "Хизбула", подкрепяна от Иран. Ударите бяха нанесени едновременно в различни части на Ливан - южните райони, долината Бекаа в източната част на страната, както и в северните територии, граничещи със Сирия.

Информационна агенция Ройтерс съобщи за операцията, позовавайки се на изявление на говорителя на израелската армия - контраадмирал Даниел Хагари. Той обясни, че атаките са предприети въз основа на разузнавателна информация за подготвяно от "Хизбула" нападение срещу Израел.

На брифинг с журналисти контраадмирал Хагари демонстрира видеозапис, заснет от въздуха, който според него показва бойци на "Хизбула", опитващи се да изстрелят крилати ракети от жилищна сграда в Ливан. Кадрите включват и момента на израелския удар, осъществен секунди преди планираното изстрелване на ракетата.

"'Хизбула" ви застрашава. Застрашава вас и вашите семейства", заяви контраадмирал Хагари, обръщайки се към жителите на Южен Ливан. Той призова местното население да се държи далеч от позициите на групировката, като разкри, че през годините "Хизбула" е складирала тайно оръжия, включително крилати ракети, в къщи и жилища в региона.

На въпрос относно възможността за сухопътно настъпление на израелските сили в Ливан, говорителят на армията отговори: "Ще направим всичко, което е необходимо в името на сигурността на населението на Северен Израел". Той добави, че крайната цел е жителите на тази част на страната да се завърнат по домовете си невредими.

Израелските сили за отбрана съобщиха за началото на масираните удари рано сутринта, без да предоставят подробности за конкретните операции. Бомбардировките продължиха в северните ливански територии, като израелски изтребители атакуваха не само долината Бекаа, но и околностите на град Хермел в Северен Ливан.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Българин
    Слава на народа на Израиль!!! Израел добре знае и ще помни, кой бе духовния подбудител за атаката на арабските терористи от Хамас. След всичко, което бе причинено на Израел, пРоссия вече няма да е в категорията на приятелските народи, подобно както и Иран!
  • 0
    1
    373hej
    Чифуто сатаниски терористи
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари