Израел атакува Бейрут

0
Убит е началникът на елитното подразделение на Хизбула
Убит е началникът на елитното подразделение на Хизбула Снимка: Асен Игнатов / Архив

Убит е началникът на елитното подразделение на Хизбула

Израелски удар отне живота на висш командир на Хизбула в Ливан.

Елитното подразделение "Радуан" на ливанската въоръжена групировка Хизбула понесе тежък удар, след като неговият командир Ибрахим Акил загуби живота си при израелска въздушна атака. Информацията беше потвърдена от източник, близък до Хизбула, който пожела да запази анонимност поради чувствителността на темата, предаде АФП.

Акил заемаше втората по важност позиция във военната йерархия на организацията, отстъпвайки единствено на Фуад Шукр. Последният също беше ликвидиран при израелски удар през месец юли в южната част на Бейрут, която се смята за крепост на Хизбула.

Израелските военни власти потвърдиха извършването на "целенасочен удар", без да предоставят допълнителни подробности за операцията. Това изявление съвпада с информацията, предоставена от ливанския източник.

Ескалацията на напрежението между Израел и Хизбула достигна нови върхове през последните дни. Израелските военновъздушни сили извършиха най-мащабните си атаки в Южен Ливан от близо година насам, въпреки призивите на международната общност за сдържаност.

Тези интензивни бомбардировки са отговор на серия от нападения по-рано през седмицата, за които Ливан и Хизбула обвиняват Израел. При тези атаки бяха унищожени радиостанции и комуникационно оборудване на Хизбула, като жертвите възлизат на 37 души, а ранените са около 3000.

Особено внимание привличат взривовете на пейджъри и радиостанции, които според източници от службите за сигурност вероятно са дело на израелската разузнавателна агенция Мосад. Агенцията има дългогодишен опит в провеждането на сложни операции на чужда територия. Официален Израел засега не коментира тези твърдения.

Ситуацията в региона остава изключително напрегната, като международната общност продължава да призовава за деескалация на конфликта между Израел и Хизбула.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Българин
    Слава на народа на Израиль!!! Нека Бог бъде с Юдеите в борбата срещу войните на Сатанаил, прокситата на Иран и пРоzzия - Хизбулла и Хамас.
  • 0
    1
    s35gh56hj56j
    мръсна чифутска измет - деца на сатаната... нищо хубаво не могат да направят освен да създават конфликти.. нищо не са дали на човечеството, само мъка и смърт
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари