Изобретателността на автокрадците достига нови висоти

1
Увеличават се кражбите на висок клас автомобили
Увеличават се кражбите на висок клас автомобили

Увеличават се кражбите на висок клас автомобили

Автокрадците в София стават все по-изобретателни, въпреки общия спад на кражбите на автомобили в столицата. По информация от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), престъпниците все повече се насочват към висок клас автомобили, които стават обект на техните посегателства.

Според данни от СДВР, през последната година крадци са успели да отнемат 80 автомобила на възраст до пет години, които попадат във високия ценови клас. Освен това, 23 луксозни коли от най-висок клас и на възраст до две години също са станали жертва на автокрадците. В тези случаи престъпниците нерядко използват небрежността на собствениците – 23 от колите са били откраднати, след като ключовете са били оставени на таблото, а шест автомобила са били със запален двигател, информира bTV.

Имената на известни автокрадци като Лъвицата, Бабичката, Руснака, Японеца и Войника са добре познати на органите на реда. Например, само през последните две години Руснака е бил задържан три пъти, като в един от случаите е използвал вече открадната кола, за да отнеме друга.

Николай Пелтеков, ръководител на сектор „Престъпления, свързани с моторни превозни средства“ към СДВР, обяснява, че тези кражби обикновено са дело на същите лица, които се занимават с този вид престъпления от години. Въпреки многократните арести, много от тях продължават дейността си след освобождаване под гаранция.

Един от последните случаи на автокражба е регистриран на 20 август, когато трима познайници на полицията отнемат луксозна кола, произведена през текущата година и оценена на над 400 000 лева. Престъпниците успяват да отворят подземния гараж на жилищна сграда, където е паркиран автомобилът, използвайки специални устройства.

Шест дни по-късно, при съвместна операция на СДВР и Гранична полиция, колата е открита, а автокрадците са задържани на място в момент, в който се подготвят да пренабият номера на рамата. Пелтеков коментира, че промяната на рамата не е новост, а практика, която позволява на престъпниците да регистрират отново крадените автомобили и да ги продадат като легални.

Изобретателността на автокрадците достига нови висоти, като понякога въвличат и свои близки в нелегалната си дейност. Например, тази година за първи път е задържан братът на известния автокрадец Войника, който досега е бил познат основно с престъпления, свързани с наркотици.

Един от основните проблеми пред разследващите остава трудното доказване на престъпленията, което подтиква органите на реда да настояват за законодателни промени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 20
    1
    Спонсор
    СКЪПИ СЛАДУРИ; АКО ВЪРНЕТЕ ЗАКОНИТЕ ПРИ ЖИВКОВ, ТИЯ МОМЧЕТА ЩЕ СА В ПАНДЕЛАТА! НО ИМА ЗАЙНТЕРЕСОВАНИ ИДИОТИ В КОРУМПИРАНИЯ НИ НА 300% ПАРЛА МЕНТ!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...