Изгорелият пациент в психиатрията във Варна е бил вързан

0
Това е установила проверка, извършена от администрацията на омбудсмана
Това е установила проверка, извършена от администрацията на омбудсмана

Това е установила проверка, извършена от администрацията на омбудсмана

Трагичен инцидент в психиатричното отделение на варненската болница "Света Марина" разкри сериозни пропуски в грижите и безопасността на пациентите. Омбудсманът на Република България извърши инспекция, която установи, че 57-годишният пациент, загинал по време на пожар в отделението, е бил завързан за леглото и оставен без наблюдение, информира NOVA. Това нарушение е само част от сериозните пропуски, разкрити от проверката.

Огънят избухна в понеделник вечерта, а по случая е започнато досъдебно производство. Според доклада на омбудсмана, пациентът не само че е бил завързан, но е останал в стаята си напълно сам, без какъвто и да е надзор. Това представлява грубо нарушение на медицинските стандарти, особено в условията на изолация, когато пациентите трябва да бъдат под постоянен контрол.

Омбудсманът също така установи, че в помещението, където е избухнал пожарът, не са били монтирани камери за наблюдение, което е в нарушение на нормативните изисквания. Освен това, по време на инцидента, на дежурство е бил само един лекар, отговорен за четирите психиатрични клиники, като той не е присъствал в конкретната клиника, където е избухнал пожарът.

Особено тревожен е фактът, че в изолаторите, където се намират пациентите с най-тежки състояния, не е била инсталирана сигнална система за пожароизвестяване, въпреки дадените предписания от компетентните органи. Липсата на адекватни мерки за безопасност и недостатъчният персонал са довели до фаталния изход за пациента.

Резултатите от проверката на омбудсмана ще бъдат представени в доклад, който ще съдържа препоръки към компетентните институции за подобряване на условията и безопасността в болницата. Инцидентът поставя на дневен ред нуждата от спешни реформи в грижата за психично болните пациенти и затягане на контрола върху спазването на стандартите в медицинските заведения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари