Ивелин Кичуков: Летният сезон върви към пълна катастрофа!

0
Плажовете са празни през август заради по-малкото българи и румънци, обясни председателят на Българската асоциация за туризъм
Плажовете са празни през август заради по-малкото българи и румънци, обясни председателят на Българската асоциация за туризъм Снимка: Dunavmost / Архив

Плажовете са празни през август заради по-малкото българи и румънци, обясни председателят на Българската асоциация за туризъм

Хотелиерите по българското Черноморие опровергават оптимистичните прогнози на служебния министър на туризма Евтим Милошев, който твърди, че туристическият сезон ще бъде най-добрият за страната и дори ще надмине резултатите от предковидната 2019 година. Според Ивелин Кичуков, председател на Българската асоциация за туризъм, ситуацията е коренно различна. Той изразява притеснение, че летният сезон се насочва към пълна катастрофа с празни плажове през август поради намаления брой български и румънски туристи. "От Черноморец до Резово е празно през седмицата, а хотелите и плажовете се пълнят едва на 50% само през уикендите", коментира той пред TravelNews. Според него това е най-слабият сезон през последните години.

Традиционно на юг идват туристи от Чехия, Полша, Унгария и Словакия, но и те са по-малко тази година. Свободните зони без шезлонги и чадъри също остават полупразни, а най-лоша е ситуацията в Приморско, Китен, Ахтопол, Лозенец и Царево. По-добра заетост се наблюдава в Созопол.

Българите и румънците избират Гърция, въпреки големите жеги. Навсякъде – от Кавала до Халкидики – е пълно с наши туристи, въпреки по-високите цени и нововъведените такси за шезлонги и чадъри," споделя Кичуков. Той отбелязва, че през август обикновено българите избягваха Гърция заради горещините и по-високите цени на нощувките, но тази година това не е пречка.

Друг проблем според Кичуков е липсата на държавна политика в туризма и недостатъчната реклама, насочена към българския пазар. Разединението в бранша също допринася за проблемите, като всеки се опитва да оцелее сам, вместо да се обединят и да промотират страната като дестинация пред българите.

Собственикът на хотел Wave Resort край Поморие Венцислав Танчев също изразява недоволство от оптимистичните прогнози на министър Милошев. „Сезонът не е толкова добър, както се твърди. Туристите са по-малко и финансовите резултати са по-ниски. Хотелите не са пълни, което се доказва от големите намаления между 20 и 40 процента,“ коментира той. Спадът на българския и румънския пазар е значителен, като най-засегнати са висококатегорийните хотели, тъй като туристите предпочитат да отсядат в Турция или Гърция. Единствено по-нискокатегорийните хотели имат добра заетост, а Слънчев бряг отбелязва ръст на британския пазар и 3% повече полски, чешки и украински туристи.

На Северното Черноморие положението е още по-лошо, с отлив на румънски туристи заради ремонта на Дунав мост при Русе и дългите опашки на граничния пункт при Дуранкулак. „Сезонът е на нивото на миналата година, а на някои места дори по-зле,“ споделя Георги Щерев, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Той отбелязва, че разходите на хотелиерите и ресторантьорите са значително по-високи тази година, което води до по-ниски печалби въпреки по-големите приходи.

Според Гриша Фиданов, собственик на хотелите „Грифид“ в Златни пясъци, липсата на държавна политика в туризма е основната причина за текущата ситуация. В Кранево и Балчик също отчитат спад от около 20% в броя на туристите, като някои хотелиери съобщават за намаление дори с 40%.

Най-добре е положението в Слънчев бряг, където има ръст на чуждестранните туристи, но липсата на българи и румънци също се усеща. Заместник-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Веселин Налбантов отбелязва ръст на българите, живеещи в Западна Европа, които посещават курорта тази година. Той обаче критикува министър Милошев за неадекватната му политика.

Елена Иванова, заместник-председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг, подчертава, че хотелите трябва да се ориентират към нови маркетингови подходи, като работа с онлайн резервационни платформи и социални мрежи, вместо да разчитат само на туроператори. Тя настоява за държавна подкрепа за привличане на повече авиокомпании, включително нискотарифни, които да летят до Българското Черноморие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    5
    Стати
    Защо пък трябва да чета някаква статия, все едно е светата библия, преди да коментирам каквото е да било? Аз да не съм амеба като теб, която се влияе от една, две или три статии в някакъв уеб парцал? Егати тесногръдия... прочете ли някаква статия преди да плюеш... не, брат, преди да се изплюя в устата на жена ти ѝ го вадя с ряз, да се получи вакуум и да се освободи от раз от фекалната си маса. Хахахаха!
  • -2
    4
    Някой
    До 3 А ти преди да плюеш по българското Черноморие, прочете ли статията "Гръцки медии: Българска и руска мафия са превзели Северна Гърция" И ако обичаш, не говори от мое име, а говори само от себе си и това "един народ масово откаже да прави нещо" може да го запазиш за сбирките на иZраждане. Късопишков може да се възбуди, когато го чуе.
  • 1
    3
    фена на Путин
    НАЛИ СИ ИМАТЕ УКРОНАЦИСТИ НА ДЪРЖАВНА ХЛЕБНИЦА ?!? КАКВО СКИМТИТЕ ? ТЕ ДА ВИ ПРАВЯТ ОБОРОТ ПО УМИРИСАНИТЕ КРЪЧМИ С ИЗТЕКЛИТЕ ОТ ГОДНОСТ ЗАМРАЗЕНИ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ ! Чудесен пример как ако един народ масово откаже да прави нещо как и могъщата мафия кляка в кенефа. Ако спрем да работим за цял месец, до един, свършено е с педерасите и мафиотите в парламента, ще ги избием отраз.
  • 11
    2
    Ушев
    Само новозабогатели селяни, които не са излизали навън и не са виждали истинска туристическа услуга, както 20 годишни с бързи кредити може да ви идват на кафявото море. А и лилави гастарбайтери също! Догодина ще бъдете още по-зле!
  • 21
    1
    Има още да патите
    Докато осмислите какво стана с Испания в началото на века. Лейте още бетон и затваряйте пътища с сикане за плащане на билетчета.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Русенец
    Преди две-три седмици по улица Чипровци, близо до училището , падна високо изсъхнало дърво през деня и , слава Богу, не...
  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...