Иван Янев: Никой не предупреди жителите на Воден за пожара

0
Огненият ад в село Воден: Неподготвените жители срещу стихията
Огненият ад в село Воден: Неподготвените жители срещу стихията Снимка: БНТ

Огненият ад в село Воден: Неподготвените жители срещу стихията

Ямболското село Воден преживя тежко бедствие, след като огнената стихия обхвана района. Жителите не бяха предупредени за наближаващата опасност, което предизвика хаос и паника сред населението. Журналистите Иван Янев и Десислава Петкова от Българската национална телевизия (БНТ) проследиха събитията.

Иван Янев разказа, че буквално е влязъл с пожарникарите в огнената стихия, за да достигне до селото. Той е видял с очите си, че хората там не са били предупредени за бедствието.

„Към момента ситуацията е спокойна. Пожарът е почти овладян. Има вътрешни огнища, които пушат и смущават местните жители, но това не са опасни пушеци, защото те са вътре в огнището. Въпреки всичко, огнеборците се опасяват, че температурите са много високи, вятърът е силен и нищо не е изключено да се случи“, каза Иван Янев в предаването „Говори сега“.

По време на своя репортаж Иван Янев сподели, че се е озовал във Воден на третия ден от пожара, след като си тръгнал от друг пожар в Стара Загора, който бил потушен. „Аз, познавайки Странджа, Сакар и отразявайки пожари близо 20 години, знам колко е сложен и труден терен за работа и знам, че там пожарите са опасни поради причината, че са много високи температурите в тази част от България, безводието е голямо и винаги там стават опасни пожари“, сподели той.

Когато Иван Янев пристигнал в село Воден, пожарът бил на 2-3 километра от селото и се разпространявал в сухи треви. Със земеделска техника били направени просеки и пожарът бил вкаран в дере. На място имало горски служители, пожарникари и доброволци. Но въпреки усилията, излезе много силен вятър, който прехвърли огъня през пътя и той влезе в селото.

„Наложи се да минем през целия пожар, минахме през участък от около 300-400 метра, в който нямаше никаква видимост, от двете страни пушеше. Както пожарникарите рискуваха техния живот, така рискувахме и ние и когато стигнахме селото видяхме, че хората сами са започнали да се евакуират и никой не ги предупреди“, разказва Янев. „Когато влязоха пожарните, те не пуснаха сирените, че идва бедствие. Хората, виждайки пожара от три дни, се бяха самоевакуирали“.

Тази ситуация изисква спешно преразглеждане на процедурите за предупреждение и евакуация при подобни бедствия. Липсата на своевременна информация и координация може да доведе до сериозни последици и загуби. Жителите на село Воден показаха невероятна смелост и самоорганизация, но е необходимо да се предприемат мерки за подобряване на системите за предупреждение, за да се избегнат подобни инциденти в бъдеще.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Само питам
    От както Емел Етем тури сирени за 22 000 000 нито една не сработи когато е било нужно.Нито за наводнение,нито за пожари,нито за изпускане спешно на язовири.Ако има въздушна атака ще чакат разрешение,да пуснат или не сирени.На с.Бисер кметицата сутринта в 05:30 тръгнала да вика по улиците ама било късно.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари