Иван Кръстев: 70% от хората гледат на политиката като зрители

1
Политическата нестабилност в България става норма
Политическата нестабилност в България става норма Снимка: bTV

Политическата нестабилност в България става норма

Иван Кръстев, изтъкнат политолог и председател на Център за либерални стратегии, сподели своите възгледи относно политическата ситуация в България по време на участието си в предаването "120 минути". Кръстев, който е и изследовател в Института по хуманитарни и социални науки във Виена, изрази загриженост относно настоящата политическа нестабилност в страната.

Политологът подчерта колко непредвидима е станала политическата ситуация в България през последните години. "Ако преди пет години някой ни беше казал, че за три години шест пъти ще се явяваме на избори. Четири пъти въобще няма да изберем правителство, а два пъти то няма да просъществува повече от година – това щеше да изглежда като абсурд", коментира Кръстев.

Той изрази тревога от факта, че обществото започва да приема тази нестабилност като нормално състояние. "Вече идеята, че може да има правителство с легитимно мнозинство започва да изглежда като чудо. Това ми се вижда като особено опасно – че свикваш с всичко, което се случва", допълни експертът.

Кръстев отбеляза, че подобни тенденции се наблюдават и в други страни от Европейския съюз, като даде за пример Франция. Според него, в съвременното общество се забелязва нарастваща апатия към политическите процеси. "Появява се едно общество, в което 70% от хората гледат на собствената си политика като зрители", коментира политологът.

Анализаторът посочи фрагментацията на политическото пространство като един от основните проблеми. "Проблемът с фрагментацията е, че има голямо раздробяване на политическото пространство – 6-7 партии. Обикновено те са обещали на своите избиратели не какво ще направят, а какво няма да направят. Изведнъж се очаква, че за другите гласуването започва да губи смисъл", обясни Иван Кръстев.

Тази ситуация поставя сериозни въпроси за бъдещето на демократичния процес в България и способността на политическата система да генерира стабилно управление. Кръстев подчертава необходимостта от преосмисляне на политическите стратегии и начина, по който партиите комуникират с избирателите си.

Иван Кръстев е известен със своите проницателни анализи на политическите процеси не само в България, но и в международен план. Неговите книги са преведени на повече от 20 езика, а коментарите и анализите му редовно се публикуват в престижни международни издания като "Файненшъл таймс" и "Ню Йорк Таймс".

Наблюденията на Кръстев повдигат важни въпроси за бъдещето на българската политика и за начините, по които може да се преодолее настоящата политическа криза. Те подчертават необходимостта от по-задълбочен дебат за реформи в политическата система, които биха могли да доведат до по-стабилно управление и по-активно гражданско участие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Българин
    На тоя кьоравия либерастки екскремент,майка му да еба!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, тази песен дето я слушаш е много стара.
- То и майка ти е стара, ама още я слушаш...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари