Иван Иванов: Удряйте по масата, за да стане по-бързо третия мост на Дунав

0
Забавени проекти и опашки на ГКПП застрашават икономиката на България
Забавени проекти и опашки на ГКПП застрашават икономиката на България Снимка: БСП

Забавени проекти и опашки на ГКПП застрашават икономиката на България

Парламентарната група на "БСП за България" инициира изслушване в Народното събрание относно проблемите с трансграничния трафик и потенциалното заобикаляне на страната ни от важни транспортни коридори. Депутатите от левицата алармираха, че бездействието на държавата по ключови инфраструктурни проекти води до значителни икономически загуби.

Заместник-председателят на парламентарната група на социалистите Иван Иванов призова служебното правителство да предприеме спешни мерки за облекчаване на трафика по границите. Той постави акцент върху необходимостта от подобряване на състоянието на граничните контролно-пропускателни пунктове, като даде за пример ГКПП "Кулата", където въпреки инвестициите проблемите остават нерешени.

Особено тревожна е ситуацията по границата с Румъния, където българските превозвачи търпят сериозни загуби, а жителите на Русе страдат от интензивния товарен трафик. Иванов настоя за по-бързо въвеждане на система за управление на трафика и призова за оказване на натиск върху румънската страна за премахване на двойния граничен контрол.

Иванов каза още, че на четвърти министър поставя въпроса за проблема с двойния контрол на румънската граница. „Какво правите, за да окажете натиск върху румънската страна, защото тези опашки са заради това? Фериботът Русе - Гюргево и третия мост на Дунав – удряйте по масата, за да станат по-бързо. България трябва да лидира този процес“, призова той.

Народният представител Иван Петков акцентира върху липсата на инвестиции в железопътния транспорт през последните 35 години. Той посочи примери от съседни държави, които активно развиват своята жп инфраструктура, докато България изостава в реализацията на важни проекти като връзката между пристанищата на Солун, Бургас, Варна и Русе.

Председателят на парламентарната група на БСП Борислав Гуцанов очерта по-широката картина на проблема, свързвайки го с товаропотока между Далечния изток и Европа. Той подчерта, че забавянето на ключови инфраструктурни проекти като пътя през Кресненското дефиле и връзката Ботевград-Видин води до милиардни загуби за страната.

Гуцанов изрази загриженост относно намеренията на Турция и Гърция да търсят алтернативни маршрути, заобикалящи България, през Северна Македония и Сърбия. Той призова за политическа воля и решителни действия за изграждане на модерна транспортна инфраструктура, която да превърне страната ни в ключов транзитен хъб.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    4
    Ооооо
    Много хора удрят по масата,за да се осъществи цялостно програмата за саниране!!!!! Ама......глас в пустиня!!!@
  • 12
    3
    избирател
    Мърши,къде спахте до сега? Преди избори обещаеате,а после тишина.
  • 2
    2
    aha
    Отворете още по 5 гишета за проверки от двете страни, които работят постоянно и няма да има никакви драми. За какво ни е този нов мост? Нали се сещате,че таксата няма да е няколко лева, а поне 15-20 лева.
  • 4
    1
    Антоан Петров
    А няма ли да е по-добре да се изпълнят всичките условия да влезем в ШЕНГЕН !!?? Ама не -някой трябва да лапа!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари