Иван Анчев: Инцидентът край Елин Пелин може да е умишлен

0
Eкспертът по сигурност не изключи хипотеза за саботаж
Eкспертът по сигурност не изключи хипотеза за саботаж Снимка: Bulgaria On Air

Eкспертът по сигурност не изключи хипотеза за саботаж

След инцидента с взрив в склада за фойерверки край Елин Пелин, специалистът по сигурност Иван Анчев коментира ситуацията в предаването "Денят ON AIR". Според него, наличието на необходимите разрешителни за склада и неговото разположение потвърждава, че нормативната база е спазена. Той категорично отхвърли възможността за наличието на нелегално хранилище на взривоопасни вещества.

Анчев подчерта, че разследващите органи не трябва да пренебрегват възможността за саботаж или умишлено действие. В своя анализ той споменава, че България, като страна от текущите международни конфликти, може да има зложелатели. Той подчерта, че Руската федерация е подозирана в съучастие в предишни инциденти с взривове в български военни заводи. Въпреки това, Анчев не изключва и възможността за човешка грешка или небрежност, или дори за нарушения в процедурите.

Експертът обърна внимание, че е от изключително значение да се извършат детайлни експертизи, за да се установи истинската причина за инцидента. "Трябва да се види кой има полза от това нещо," заяви Анчев и добави, че ако се окаже, че частен извършител има полза от инцидента, това ще стане ясно. Същевременно, той подчерта, че една вражеска държава би имала интерес от дестабилизацията на България.

Контролът върху склада, както и върху съхранението и производството на взривоопасни вещества, се осъществява от служба "Контрол над общоопасните средства" (КОС) към Министерството на вътрешните работи, поясни Анчев. Той подчерта, че министърът трябва да е наясно какви вещества се съхраняват в такива обекти, за да могат спасителните служби да действат адекватно в случай на инцидент.

Анчев също така призова за подобрение на оборудването на службите за "Пожарна и аварийна безопасност". "Не може да купуваш 460 автомобила за 40 милиона лева, а в същото време да не си купил два джоба за пожарогасене. Това е недопустимо," заяви той.

В заключение, Иван Анчев отбеляза, че правилата за безопасност са написани с кръв и трябва да бъдат спазвани стриктно, за да се предотвратяват подобни инциденти в бъдеще.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари