Ивайло Иванов: Втората пенсия е ниска, защото лицата са внасяли осигуровки едва 20 години

1
Трябва да се навършат 40 години от внасянето на осигуровките, за да разберем ефекта от втората пенсия, заяви социалният министър
Трябва да се навършат 40 години от внасянето на осигуровките, за да разберем ефекта от втората пенсия, заяви социалният министър Снимка: БТА

Трябва да се навършат 40 години от внасянето на осигуровките, за да разберем ефекта от втората пенсия, заяви социалният министър

Въпросът за минималната работна заплата (МРЗ) в България остава една от най-спорните теми между синдикати и работодатели. В интервю за БНР, министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов заяви, че консенсусът между тези две страни е най-добрият подход за определяне на МРЗ, въпреки че те остават на диаметрално противоположни позиции. Същевременно процесът по транспониране на европейската директива за адекватност на минималната заплата не върви гладко.

Министърът коментира, че минималната работна заплата за 2025 г. ще бъде 1077 лв., съгласно анализа на финансовото министерство, и тя е нормативно определена в промените, направени от Народното събрание. Според него, "МРЗ е важен инструмент за влияние върху доходите на гражданите", и подчерта, че обсъждането ще продължи в Тристранния съвет и ще бъде разгледано от Министерски съвет.

Иванов обясни, че в Кодекса на труда е заложено МРЗ да бъде 50% от брутната средна заплата, но този автоматичен режим не е най-доброто решение. Той посочи, че при прилагането на директивата на ЕС трябва да се вземат предвид допълнителни фактори като издръжката на живот, покупателната способност и производителността.

Министърът коментира и предстоящото увеличение на социалните плащания за 2025 г., които ще бъдат с 760 млн. лв. повече в сравнение с 2024 г. Иванов потвърди, че средната работна заплата за второто тримесечие на 2024 г. е 2296 лв., като най-висока тя остава в София. Той подчерта, че заплатите в столицата са съизмерими с тези в развитите страни от ЕС.

Що се отнася до пенсиите, Иванов заяви, че увеличението през 2025 г. ще бъде по-малко от тазгодишното поради намаляващата инфлация. По отношение на частните пенсионни фондове той обясни, че до 2037 г. ще се натрупат по-значителни вноски, което ще доведе до по-високи втори пенсии за участниците.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари