Ивайло Ганчев: Мечтата за нова църква в Русе става реалност

0
Русенската митрополия благославя инициативата за нов православен храм
Русенската митрополия благославя инициативата за нов православен храм Снимка: Община Русе

Русенската митрополия благославя инициативата за нов православен храм

Инициативата за изграждане на нов православен храм в Русе набира скорост. Ивайло Ганчев, основен двигател на проекта, споделя своята визия за превръщането на строежа в истинско градско начинание.

Първи стъпки към реализацията

На 25 септември тази година Общинският съвет в Русе единодушно одобри предложението за безвъзмездно право на строеж на Русенска митрополия върху общински имот в квартал "Дружба - 3". Новият храм ще носи името на свети Йоан Рилски и ще бъде с внушителни размери - застроена площ от 158,73 квадратни метра и разгъната застроена площ от 200,22 квадратни метра. Камбанарията ще се издига на височина от 13,6 метра.

Вдъхновението зад проекта

43-годишният Ивайло Ганчев, макар да не живее постоянно в Русе от 25 години, остава дълбоко свързан с родния си град. В интервю за БТА той споделя: "Русе ми е на сърце. Обичам си града. Обичам да се връщам тук. От десетина години имам много голямо желание да се построи църква в квартал "Дружба", тъй като това според мен е въпиеща нужда на жителите на квартала, а и за града като цяло. Живот далече от църква за никого не е хубав. Църквата внася друго измерение в живота на един квартал, на един град - духовно измерение, от което имаме нужда."

Път към реализацията

Ганчев разказва за интересния път, по който проектът е стигнал до сегашния си етап. След години на търсене на подходящ архитект, решението дошло неочаквано чрез познат свещеник, който предоставил готов проект за храм със същото име от друг град. С благословията на Русенския митрополит Наум и подкрепата на общинската администрация, проектът започнал да се реализира стъпка по стъпка.

Визия за общностно участие

"Най-много ще се радвам той да се превърне в проект на жителите на квартал "Дружба". Защото това не трябва да бъде нещо, привнесено отвън, а трябва да го припознаят като тяхно - дори и ние да го започнем, те да го завършат. Според мен това ще бъде и залогът за успеха на този проект", казва Ганчев.

Повече от храм

Инициаторите имат амбициозна визия, която надхвърля самото изграждане на храма. Планира се изграждането на енорийски център, който да служи като културно и социално средище за квартала, предлагайки пространство за неделни училища, беседи, представяния на книги, изложби и концерти.

Финансиране чрез общността

Ганчев подчертава важността на широкото обществено участие в проекта: "Много бих се радвал да няма само пет крупни дарители, а да се включат много хора с малки дарения и това да се превърне в градско дело". Вече е сформирано църковно настоятелство, което ще координира усилията за събиране на средства и реализация на проекта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Русенец
    Сега живея в Родина-2 и или посещавам катедралния храм "Света Троица" още от детските си години, или църквата в Здравец- Изток. А църквите в Русе са само шест, само 6.
  • 5
    1
    Сали Яшар
    Е нали построиха един в парка на възрожденците. Няма джан джун, нито неделни служби, нито нищо. Даже камбана не се чува да бие. А в Разград моллата вие.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари