Ще строят нов православен храм в квартал "Дружба"

1
Русе дава зелена светлина за изграждане на храм "Свети Йоан Рилски" / Снимката е илюстративна
Русе дава зелена светлина за изграждане на храм "Свети Йоан Рилски" / Снимката е илюстративна

Русе дава зелена светлина за изграждане на храм "Свети Йоан Рилски"

Русенската митрополия отправи искане към Община Русе за безвъзмездно право на строеж върху общински терен в жилищен комплекс "Дружба" 3. Целта е изграждането на нов православен храм "Свети Йоан Рилски".

Комисията по общинска собственост вече даде зелена светлина на 15 май 2024 година за реализирането на проекта. Предстои окончателното решение да бъде взето от Общински съвет - Русе в края на текущия месец.

Имотът, върху който ще бъде изграден храмът, е с площ от 3182 квадратни метра и се намира в урегулиран поземлен имот XVII, квартал 594. Теренът е общинска собственост, за което е съставен Акт за частна общинска собственост номер 11097 от 28 май 2024 година.

Според предварителния проект, новият храм ще има следните характеристики:

  • Застроена площ: 158,73 квадратни метра
  • Разгъната застроена площ: 200,22 квадратни метра
  • Височина на камбанарията: 13,60 метра
  • Ширина на източна и западна фасади: 11,00 метра
  • Ширина на северна и южна фасади: 16,25 метра

Русенската митрополия, която е юридическо лице и местно поделение на Българската православна църква, ще бъде бенефициент на безвъзмездното право на строеж. Седалището на митрополията е в град Русе, на площад "Света Троица" номер 9.

Изграждането на нов православен храм в разрастващия се жилищен комплекс "Дружба" 3 ще отговори на духовните нужди на местното население и ще обогати архитектурния облик на квартала. Това начинание е пример за успешно сътрудничество между общинските власти и Русенската митрополия в полза на гражданите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    9
    daskal
    Улици нямаме бе, идиоти! Точно в Дружбите е страшно навсякъде! Дупки и мръсотия! Какви параклиси, какви пет лева?!
  • 2
    8
    бах ти глупаците
    Това не е храм ,а параклис...Построете нещо значимо ,голямо ,красиво...Стига отбивахте номерата с разни скапани ,евтини църквички Навремето бедна,победена във войните България е строила прекрасни ,големи сгради и църкви ,а сега ...отбиваме номера .По времето на втората световнта война в Русе е построена съдебната палата .А сега ...евтини, нискоетажни блокчета и никакви обществени сгради ....
  • 3
    7
    Дизайнер
    Ужасна снимка генерирана с изкуствен интелект в тази новинарска рубрика...направо гадост и зараза...като се вгледа човек и ще разбере какво имам пред вид. Чак толкова ли не можахте да сложите истинска, нормална снимка?
  • 0
    6
    До 1 гражданин
    Ще бъде срещу комплекс Вени, тук https://maps.app.goo.gl/k99Jm3UKrX8eBd4a6
  • 2
    5
    Гюрхан
    То на наз нени трябва таков храм!ние додохме од делиормана и заселихме селото руси!да жевее нашето правоверен Бенчо либиеца,дето на гледа и ше излямизира руситу!иншала,гявури!хахахахахаха
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари