Истински сок или сладка вода: Какво всъщност ни предлагат в магазина?

0
Кога сокът не е сок: Разобличаване на търговски трикове
Кога сокът не е сок: Разобличаване на търговски трикове

Шефът на сдружението „За достъпна и качествена храна“ алармира за поредната измама

Шефът на сдружението „За достъпна и качествена храна“ разкрива нова схема за измама

Не всичко, което ни се продава като сок в магазина, е истински плодов сок. В много случаи това са нектари или оцветена вода с високо съдържание на захар. За тази заблуда предупреди д-р Андрей Велчев, председател на сдружението „За достъпна и качествена храна“. Според него, плодове като банан, праскова, кайсия и грозде не могат да бъдат изцедени в сокове, те стават само на нектари. „Напитките с алое вера също не са истински сокове. Те са обогатени с вода и захар, ароматизирани, но съдържанието им остава неизвестно“, подчертава д-р Велчев, предаде "Телеграф".

Търговски капани

Д-р Велчев обяснява, че в големите магазини може да има разграничение между сокове и нектари, но в по-малките магазини, както и в тези за алкохол и цигари, често всичко е поставено на едно място. Клиентите често купуват нектар, вярвайки, че са закупили истински сок, защото цената на истинския сок е значително по-висока и не всеки може да си я позволи. „330 мл истински сок може да струва около 3.50 лв., докато нектарът е около 2 лв. за литър“, уточнява той.

Истинският сок

В търговската мрежа може да се намерят истински сокове, но те са главно от ябълка и портокал, докато останалите плодови напитки обикновено са нектари или сокове с процентно съдържание на плод. Д-р Велчев обяснява, че съществуват два основни вида сокове - мътни и светли, като разликата между тях е в технологията на обработка. „Мътните сокове са студено пресовани, докато светлите преминават през термична обработка“, добавя той.

Разновидности на соковете

Натуралният сок е прясно изцеден от плод или зеленчук и трябва да се консумира веднага след изстискването. Д-р Велчев предупреждава, че при контакт с въздуха сокът започва да се окислява и губи полезните си вещества. Затова е важно да се съхранява в стъклен или пластмасов съд, който е плътно запечатан и без наличие на въздух. В зависимост от вида на сокоизстисквачката, пресните сокове могат да издържат до 8 часа в хладилник, без да загубят значително от полезните си качества. Това ясно показва, че „натуралните“ напитки, които се продават в магазините, нямат много общо с прясно изцедения плод.

Концентратите, които наподобяват сироп, се превръщат в плодов сок след добавяне на вода. Някои плодове в естественото си състояние съдържат толкова плодови киселини или плодова каша, че не могат да бъдат продавани като 100% плодов сок. Те могат да се консумират само след разреждане с вода и захар и се наричат плодови нектари. В тази категория влизат плодове като черно френско грозде, вишни и банани. За плодовите нектари се изисква минимално плодово съдържание от 25 до 50% в зависимост от вида на плодовете. Плодовите нектари не съдържат оцветители или консерванти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 11
    1
    потребител
    В магазина предлагат боклуци.Каша,подсладители,ароматизатори,оцветители.За България стоката е една,а за запада е друга.От прах за пране като започнеш.че през шоколад и леки коли.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...