Искат да изгонят бабите от пазарите със закон

0
Законопроект заплашва възрастните продавачи на пазарите
Законопроект заплашва възрастните продавачи на пазарите Снимка: Dunavmost / Архив

Законопроект заплашва възрастните продавачи на пазарите

Асоциацията за защита на потребителите изрази сериозни притеснения относно потенциалните негативни ефекти от предложените промени в Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз. Според тях, новите разпоредби, предложени от Министерството на земеделието и храните за обществено обсъждане, могат да доведат до забрана за възрастните хора да продават своята продукция на пазарите.

Председателят на Асоциацията за защита на потребителите, Пейо Майорски, изрази мнение, че вместо да бъдат ограничавани, възрастните хора трябва да получат безплатно право да търгуват на пазарите. Той подчертава, че дребните производители, които предлагат продукция от собствените си градини, играят важна социална роля, особено предвид ниските им пенсии. Според него, възрастните хора излизат на пазарите само в определени дни, предлагащи пресни сезонни зеленчуци, плодове, подправки, билки и цветя.

„Ужасно е, ако накараме възрастните хора да просят по улиците, вместо да ги оставим да си реализират продукцията от градините. Техните количества са малки и не застрашават конкуренцията на големите земеделски производители и търговци“, коментира Майорски. Той добави, че потребителите сами избират дали да купуват от възрастните продавачи.

В по-малките населени места е обичайна практика възрастните хора да продават продукцията си на импровизирани масички или кашони край пазарите. Те предлагат домати, краставици, салати, лук, ябълки, круши, сливи и други продукти от личните си градини. С предложените промени обаче, такива продажби ще бъдат забранени, а нарушителите ще бъдат глобявани.

Новият законопроект урежда дейността на пазарите за търговия на дребно с фермерски и занаятчийски храни и въвежда редица правила за функционирането им. Според тези правила, храни на фермерски пазари ще могат да продават само регистрирани земеделски производители и занаятчии, които предлагат занаятчийски храни и са регистрирани по реда на Закона за занаятите. Продуктите трябва да бъдат снабдени с документи за съответствие, произход и качество, което е трудно постижимо за възрастните хора, които продават малки количества продукция от своите градини.

Тази ситуация предизвиква сериозни опасения сред защитниците на правата на потребителите, които настояват за по-гъвкави и социално отговорни решения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    7
    русенец
    Интересно, защо един парламент, който е неспособен/некадърен да излъчи правителство, смята, че е способно да създаде някакъв закон? Да ги разпускат, достатъчно глупости създадоха!
  • 10
    6
    До там ли опряхте ?
    Не пипайте бабите, те са безценни.С истинска стока с вкус от детството.Че и аромат.И за тях някое левче и за нас удоволствие.
  • 12
    5
    ...
    Нали лидЕла и каЛфЛанТа трябва да печелят над 90% от пазара. Смърт на всичко, което би разколебало хората да влизат там. Защото като вземеш домати и лук от бабата, и после като вземеш от каЛфЛанТа ще ти светне червената лампа какви ЛАЙНА грухаш. Те са брутално лоби, не ги подценявайте, вече изклаха 30% родни производители, откакто са влезли у нас.
  • 7
    4
    до мухата
    Когато човек е прост, това си е за негова сметка! Но когато започне да налага простотията си на другите, това става общ проблем! Когато си мълчиш сдъздаваш впечатление на умен човек, ама това само докато си мълчиш!😁😁😁
  • -7
    3
    Мухахахахаха
    До 2 Къде си видял стадо да решава?! Стадото се води от Овчар! Ако се остави стадото да решава, то си избира предводител, само русофилите бръщолевите глупости за "референдуми" по просташки руски образец, на които винаги побеждава мнението на "цар" Путак - късото фаше !
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари