Иран изрази готовност за преговори за ядрената си програма в Ню Йорк

0
Абас Арагчи призовава за взаимна готовност от всички страни
Абас Арагчи призовава за взаимна готовност от всички страни Снимка: АП / БТА / Архив

Абас Арагчи призовава за взаимна готовност от всички страни

Иран изрази готовност за подновяване на преговорите по ядрената програма.

Техеран отправи сигнал за готовност да поднови дипломатическите усилия по въпроса за ядрената си програма в рамките на 79-ата годишна сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН) в Ню Йорк. Това стана ясно от видеопослание на иранския външен министър Абас Арагчи, публикувано в официалния канал на министерството в платформата "Телеграм".

Арагчи подчерта, че Иран е отворен за диалог, но при условие че и другите заинтересовани страни проявят подобна склонност. "Ще остана в Ню Йорк за още няколко дни след отпътуването на президента и ще проведа срещи с редица външни министри. Ще фокусираме усилията си върху стартирането на нов кръг от преговори относно ядрената сделка", заяви иранският дипломат.

Ситуацията около иранската ядрена програма остава напрегната след едностранното оттегляне на Съединените американски щати от международното споразумение през 2018 година по време на администрацията на бившия президент Доналд Тръмп. Това действие доведе до налагане на допълнителни санкции срещу Иран, което от своя страна накара Техеран да се отклони от поетите ангажименти по сделката.

Въпреки усложнената международна обстановка, Иран продължава да се счита за страна по споразумението от 2015 година, сключено между ислямската република и шестте световни сили. Непреките преговори между Иран и САЩ за възстановяване на ядрената сделка обаче са в застой.

Арагчи коментира, че вече са разменени дипломатически послания и е издадена обща декларация за готовност за преговори. Същевременно той предупреди: "Настоящата международна обстановка прави възобновяването на преговорите по-сложно от преди".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари