Иран изпрати два сателита на Русия да ги изведе в орбита

0
Очаква се руски космически апарат да изстреля сателитите "Коусар" и "Ходход"
Очаква се руски космически апарат да изстреля сателитите "Коусар" и "Ходход" Снимка: Асен Игнатов / Архив

Очаква се руски космически апарат да изстреля сателитите "Коусар" и "Ходход"

Иран и Русия задълбочават космическото си сътрудничество с изпращането на два нови сателита.

Иран е изпратил два сателита собствено производство на Русия, които ще бъдат изведени в орбита от руски космически апарат. Това съобщава иранската информационна агенция Тасним, цитирана от Ройтерс.

Двата сателита, наречени "Коусар" и "Ходход", са разработени от частния сектор в Иран. "Коусар" е способен да изпраща изображения с висока резолюция, докато "Ходход" е малък комуникационен сателит.

Приложения на новите сателити

Според информацията от Тасним, сателитът "Коусар" има широк спектър от потенциални приложения, включително:

  • Земеделие
  • Управление на природни ресурси
  • Мониторинг на околната среда
  • Координиране на действия при природни бедствия

От своя страна, "Ходход" е проектиран за спътникова комуникация и може да бъде особено полезен в отдалечени райони с ограничен достъп до наземни комуникационни мрежи.

Нарастващо космическо сътрудничество между Иран и Русия

Това не е първият път, когато Русия извежда ирански сателити в орбита. Подобни операции са били извършени през февруари 2024 година и през 2022 година. Това задълбочаващо се сътрудничество в космическата сфера между двете страни, които са обект на санкции от страна на Съединените американски щати, предизвиква загриженост сред американските представители.

Опасения на САЩ

Американските власти изразяват безпокойство, че космическото сътрудничество между Иран и Русия може да има двойно предназначение:

  1. Да подпомогне Русия в конфликта в Украйна
  2. Да даде възможност на Иран да следи потенциални военни цели в Израел и в по-широк мащаб в Близкия изток

Развитие на иранската космическа програма

През септември 2023 година Иран осъществи второто си изстрелване на сателит в космоса за годината. За целта беше използвана ракета, конструирана от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция.

Международни обвинения

Изстрелването съвпадна с период, в който Съединените американски щати и европейските страни обвиниха Техеран в трансфер на балистични ракети за Русия. Според тези обвинения, ракетите биха могли да бъдат използвани в руската военна кампания в Украйна. Иран категорично отрече тези твърдения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари